1 - Wat is Marketing?
2 - Consumentengedrag
3 - Marketingomgeving
4 - Marktonderzoek
5 - Marktsegmentatie
6 - De strategische ondernemingsplanning
7 - De marketingplanning
8 - De marketingorganisatie
9 - Product en assortiment
10 - Merkenbeleid
11 - Productontwikkeling en de productlevenscyclus
12 - Groothandels- en detailhandelsmarketing
13 - Handelsbedrijven
14 - Fysieke distributie
15 - Distributiebeleid
16 - Strategische prijsbeslissingen
17 - Tactische prijsbeslissingen
18 - Promotie
19 - Reclame
20 - Persoonlijke verkoop
21 - Sales promotion, public relations en sponsoring
22 - Direct marketing
23 - Businessmarketing
24 - Dienstenmarketing
25 - Not for profit marketing
26 - Citymarketing
27 - Digitale Marketing
28 - Guerrilla Marketing


Wat vind jij?

Focus is voor elke onderneming belangrijk.


Wij passen Product Leadership toe.Wij passen Operational Excellence toe.Wij passen Customer Intimacy toe.Wij hebben geen scherpe focus.

18 - Promotie

18.9 - Social media gebruik

Social media zijn krachtige kanalen om je online zichtbaarheid te vergroten. Social media is een verzamelnaam voor alle internettoepassingen waarmee je op een gemakkelijke en leuke manier informatie met elkaar kunt delen. Die informatie bestaat niet alleen in de vorm van tekst (nieuws, artikelen),  maar ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via social media.

Social media marketing is het gebruik van social media platforms en websites om een product of dienst te promoten. Hoewel de termen e-marketing en digitale marketing nog steeds dominant zijn in de wetenschap, wordt social media marketing steeds populairder bij zowel praktijkmensen als onderzoekers. 

In gezonde economieën is consumentenbehoefte een belangrijk uitgangspunt in de marketingstrategie van een bedrijf of organisatie. En daarmee is de link met sociale media snel gelegd. Want waar anders dan via sociale interactie kan die consumentenbehoefte gepeild en beïnvloed worden? Dat is dan ook iets wat vele bedrijven hebben omarmd en en belangrijke reden vinden om actief te zijn op de social media als Facebook, Twitter, YouTube en LinkedIn. Niet alleen de consumentenbehoefte, maar ook hun meningen en ideeën erover zijn in een vroeg stadium van productontwikkeling bruikbaar. Mensen in de rol van consument, burger, patiënt, reiziger, praten met elkaar over hun ervaringen. De huidige mond-tot-mondreclame gaat via social media.

De technieken en hulpmiddelen van social media behelzen allemaal manieren om online meningen te ventileren:

  • Sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram helpen organisaties bij het vormen van een gemeenschap van 'vrienden' waarmee ze informatie kunnen uitwisselen;
  • Blogs, persoonlijke websites van enthousiaste schrijvers gewijd aan een speciaal onderwerp, bieden de mogelijkheid om een bepaalde passie te delen met de rest van de wereld;
  • Sites om video's en foto's te delen zoals Youtube, Flickr en Instagram;
  • Cahtrooms en message boards dienen als ontmoetingsplaatsen waar je met elkaar in discussie gaat over onderwerpen die ieder bezighouden;
  • Wiki's (zoals WikiMarketing) zijn websites die iedereen kan bewerken en updaten.

 


Ben &Jerry's heeft zich aangesloten bij een groeiende groep van bedrijven die zich terugtrekken als adverteerders op Facebook. Volgens het ijsmerk doet het bedrijf te weinig om racisme en haat aan te pakken. Het bedrijf sluit zich hierbij aan bij de campagne #StopHateForProfit. Dit initiatief van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Color of Change roept bedrijven op niet meer te adverteren op Facebook. Volgens deze organisatie zou Facebook afgelopen vijf jaar verzaakt hebben racistische en aanstootgevende berichtgeving te verwijderen.


 

 

 

Aanpak social media

Alles staat of valt met een duidelijk doel: wil je op de hoogte blijven, wil je een netwerk uitbreiden, wil je klanten of werk vinden, ziel je zelf publiceren? Bepaal je doelstelling. Social media vergen uiteraard ook een bepaalde aanpak:

  1. Werk met een sociale media planning. Voor veel ondernemers is sociale media een 'last minute' actie. Zij hebben het allemaal druk als ondernemers waardoor ze nog snel even iets op de social media plaatsen. Als je tijd vrij maakt om je social media content te maken, kun je er meer over nadenken en ben je er bewuster mee bezig. Het is ook goed om een social media strategie te hebben en je berichten van te voren in te plannen.
  2. Bepaal de toevoegende waarden van de social media. Maak direct duidelijk waar je content over gaat en wat je volgers hier aan hebben. Mensen beslissen in een fractie van een paar seconden of ze de moeite nemen om verder te lezen. Je moet duidelijk maken welk probleem je oplost en hoe jij zorgt voor een positief resultaat voor je volgers. Zorg er voor dat je berichten en dagelijkse interacties een duidelijke 'call to action' hebben.
  3. Zorg voor onderscheidend vermogen. Weet wat het merk onderscheidend maakt. Communiceer hierover.
  4. Creëer persoonlijke interacties. Een op een interacties worden steeds belangrijker. In plaats van lukraak wat te posten creëer je interacties met je doelgroep.

 

Sinds 2023 ontstaat een harde confrontatie tussen overheden en sociale media. TikTok, het populaire medium van de Chinese eigenaar ByteDance, mag niet meer op werktelefoons van Nederlandse ambtenaren staan. Persoonsgegevens van TikTok-gebruikers zouden niet veilig zijn. Ook ambtenaren van de Europese Commissie en de Europese Raad moeten deze app verwijderen. De overheid botst in april 2023 met Facebook om privacy van de burgers en de ambtenaren. De overheid eist dat het moederbedrijf Meta zich houdt aan de privacy regels. Wanneer dit niet het geval is, kan het Rijk niet toestaan dat overheidsinformatie via Facebook wordt verspreid. Een van de grootste risico's is, dat het bedrijf de gebruikersgegevens opslaat op servers die over de hele wereld staan. Daardoor zijn ze toegankelijk voor landen zonder goede privacybescherming. Ook gebruikt Facebook de data van burgers die overheidswebsites bezoeken, terwijl die burgers daar geen toestemming voor geven. Vanwege deze gebreken ligt Facebook in Duitsland al langer onder vuur. De Duitse privacywaakhond gaf de overheid opdracht met Facebook te stoppen. Een extra risico, aldus Binnenlandse Zaken, is dat Facebook de ambtenaren geen 'werkaccounts' biedt. Daardoor gebeurt het aanmaken en onderhouden van overheidspagina's vaak met hun privé account. 

 

Meer weten over dit onderwerp? Zie:Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren