1 - Wat is Marketing?
2 - Consumentengedrag
3 - Marketingomgeving
4 - Marktonderzoek
5 - Marktsegmentatie
6 - De strategische ondernemingsplanning
7 - De marketingplanning
8 - De marketingorganisatie
9 - Product en assortiment
10 - Merkenbeleid
11 - Productontwikkeling en de productlevenscyclus
12 - Groothandels- en detailhandelsmarketing
13 - Handelsbedrijven
14 - Fysieke distributie
15 - Distributiebeleid
16 - Strategische prijsbeslissingen
17 - Tactische prijsbeslissingen
18 - Promotie
19 - Reclame
20 - Persoonlijke verkoop
21 - Sales promotion, public relations en sponsoring
22 - Direct marketing
23 - Businessmarketing
24 - Dienstenmarketing
25 - Not for profit marketing
26 - Citymarketing
27 - Digitale Marketing
28 - Guerrilla Marketing


Wat vind jij?

Focus is voor elke onderneming belangrijk.


Wij passen Product Leadership toe.Wij passen Operational Excellence toe.Wij passen Customer Intimacy toe.Wij hebben geen scherpe focus.

26 - Citymarketing

26.1 - Aantrekkelijkheid van steden

Wat zorgt ervoor dat sommige steden groeien en anderen krimpen? Steden maken gebruik van verschillende strategieën om hun aantrekkelijkheid te verbeteren en zich daarmee te profileren. We bekijken vier mogelijkheden.

 

  1. Verschillende steden investeren in een grondige opknapbeurt: ze zetten in op renovatie, herstructurering en revitalisering. In veel steden ligt daarbij de focus op de binnenstand.
  2. Verschillende steden investeren in het verbeteren en versterken van het culturele aanbod van de stad. Men bouwt dan nieuwe musea en cultuurpaleizen.
  3. Verschillende steden investeren in het aantrekken en organiseren van evenmenten. De gedachte hierachter is dat grootschalige, bij voorkeur internationale evenementen bijdragen aan de stedelijke economie. De investeringen die de organisatie van de Olympische Spelen met zich meebrengen, zijn daarvan een voorbeeld. Of een start van de Tour de France organiseren. Het is dan wel de vraag waar veel steden voor staan bij het wel of niet organiseren van een groot evenement: hoeveel levert het de stad op lange termijn op? In 2021 heeft Rotterdam in Ahoy het Eurovisie Songfestival georganiseerd: de grootste televisieshow van Europa. Betere reclame kan haast niet. De stad Rotterdam gaf 19 miljoen Euro uit aan de organisatie van het Songfestival. Tijdens het evenement verdiende de stad drie miljoen euro aan toerisme. Voor 2022 melden zich maar liefst zeventien gemeentes in Italië zich aan om het te organiseren.  
  4. Men vermarkt een stad. Daarbij is Citymarketing geen zaak van de overheid alleen.

 

 

Venetië gaat echter overstag in de strijd tegen het massatoerisme. De stad introduceert in de zomer van 2022 toegangskaartjes, als eerste ter wereld. Aanvankelijk als pilot, later betaald. Na jaren van protesten en poltiek gesteggel om de toeristenstroom te beteugelen - jaarlijks goed voor zo'n 20 miljoen bezoekers en 2 miljard euro aan inkomsten - introduceert Venetië nu een boekingssysteem voor de stad. In 2021 belemmerde het stadsbestuur de kolossale cruiseschepen aan te meren in de lagune, in 2022 is reserveren de sleutel tot kwaliteitstoerisme. Veel Europese steden kijken nu met veel aandacht naar het Venetiaanse model. De stad lijkt met dit systeem meer op een museum.

 

Meer weten over dit onderwerp? Zie:



Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren