1 - Wat is Marketing?
2 - Consumentengedrag
3 - Marketingomgeving
4 - Marktonderzoek
5 - Marktsegmentatie
6 - De strategische ondernemingsplanning
7 - De marketingplanning
8 - De marketingorganisatie
9 - Product en assortiment
10 - Merkenbeleid
11 - Productontwikkeling en de productlevenscyclus
12 - Groothandels- en detailhandelsmarketing
13 - Handelsbedrijven
14 - Fysieke distributie
15 - Distributiebeleid
16 - Strategische prijsbeslissingen
17 - Tactische prijsbeslissingen
18 - Promotie
19 - Reclame
20 - Persoonlijke verkoop
21 - Sales promotion, public relations en sponsoring
22 - Direct marketing
23 - Businessmarketing
24 - Dienstenmarketing
25 - Not for profit marketing
26 - Citymarketing
27 - Digitale Marketing
28 - Guerrilla Marketing


Wat vind jij?

Focus is voor elke onderneming belangrijk.


Wij passen Product Leadership toe.Wij passen Operational Excellence toe.Wij passen Customer Intimacy toe.Wij hebben geen scherpe focus.

2 - Consumentengedrag

2.0 - Inleiding

Wie iets aan consumenten wil verkopen, zou willen dat hij hun gedrag kan beïnvloeden. Daarvoor is het goed om dat gedrag te kunnen begrijpen en voorspellen.

Gene Malthus, marketingmanager van een grote bank en Carla Duri?, account manager bij een reclamebureau, bespreken hoe ze reclame kunnen maken voor de Studentenspaarrekening van de bank.

Gene vraagt: "Wat weet je over jongeren die zijn geboren na 1990? Zijn ze pessimistisch over de wereld, nu we in een financiële crisis zijn beland? Dan maakt het misschien niet meer uit of wij in onze reclame laten zien dat we de natuur helpen beschermen."

Carla antwoordt hem: "Volgens Frits Spangenberg en Martijn Lampert in hun boek De Grenzeloze Generatie hebben deze jongeren vertrouwen in hun eigen toekomst en gaan ze positief om met hun levenskracht: ze willen er iets van maken. Maar veel verantwoordelijkheid voor zichzelf nemen ze niet: ze eten en drinken te veel, studeren niet hard of stoppen gewoon met hun opleiding, ze maken schulden en ze zijn agressief op straat. De huidige teenagers en jonge twintigers zijn de meest onverantwoordelijke van alle nog levende generaties, moet je bedenken. En zelf denk ik dat ze helemaal niet zo veel vertrouwen meer hebben, ze zijn onzeker geworden omdat ze merken dat de crisis niet zo maar ophoudt.”




“Dus onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als bank telt niet meer?” vraagt Gene, die terugdenkt aan hun succesvolle reclamespotje over “spaar geld en natuur tegelijk”.

“Je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is een voorwaarde om zaken met je te doen, daar moet je geen ophef meer over maken” zegt Carla. “Het spijt me, maar jongeren nemen jou als bank kwalijk dat je de financiële crisis hebt veroorzaakt, om het sterk uit te drukken.”

“Wat is dat nou? Moeten we dan reclame maken om uit te leggen dat de financiële crisis niet onze schuld is, en dat we ze kunnen helpen om verantwoordelijk met geld om te gaan – minder schulden, meer sparen, dus?”

“Misschien moeten we helemaal geen reclame meer maken, Gene. We leven in een tijd dat jongeren via social media van hun leeftijdgenoten overnemen wat de moeite waard is en wat niet. Meer dan een paar jaar geleden moet je de beïnvloeders weten te bereiken.”

Gene en Carla bespreken nog meer. Er zijn zo veel zaken die de houding en het gedrag van consumenten beïnvloeden: wat ze denken over de wereld en over zichzelf, wat hun zorgen zijn, door wie en wat ze zich laten beïnvloeden...

En welke factoren kan de marketeer op zijn beurt beïnvloeden? In dit hoofdstuk leer je daar van alles over - herken je jezelf erin?

(Bron: www.nieuwamsterdam.nl)

Meer weten over dit onderwerp? Zie:



Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren