28.0 - Inleiding
Guerrillamarketing is niets nieuws. De term stamt al uit de jaren tachtig. Guerrillamarketing begon als een soort poor man's advertising, Een soms verrassend en euroslim marketingtrucje voor starters en kleine bedrijven. Vandaag de dag zien bedrijven het vooral als een kans, inzetbaar op plekken waar hun doelgroep is.
Freddy Heineken wist het al in de jaren zeventig. Tradtionele reclame schiet vaak zijn doel voorbij. Zijn bier moest worden geïntroduceerd in Amerika, en daarvoor had hij een flinke pitch uitgeschreven voor een reclamecampagne gericht op de horeca. Want je moet altijd eerst de horeca zien te veroveren, voordat je in de supermarkt een plekje krijgt. Na het zien van allerlei prachtige voorstellen van campagnes besloot hij toch om een eigen aanpak. Hij ging naar een modellenbureau en selecteerde honderd bloedmooie meiden en honderd knappe kerels. Zijn modellenleger stuurde hij als stelletjes een week of twee langs alle cafés van New York om een Heineken te bestellen. Allemaal reageerden ze zeer verontwaardigd als een barkeeper hen vertelde dat ze geen Heineken hadden, en telrugesteld bestelden ze dan een totaal ander drankje. Nadat de modellen waren geweest, stuurde hij zijn verkopers op de kroegen af. Binnen een maand had hij 72% van alle horeca in New York als klant.
In dit hoofdstuk reiken wij tien O's aan zoals die in het boek 'De Guerrillamarketing revolutie' van Cor Hospes benoemd worden.
Er zijn nog geen reacties.Meld je aan met LinkedIn om te reageren