1 - Wat is Marketing?
2 - Consumentengedrag
3 - Marketingomgeving
4 - Marktonderzoek
5 - Marktsegmentatie
6 - De strategische ondernemingsplanning
7 - De marketingplanning
8 - De marketingorganisatie
9 - Product en assortiment
10 - Merkenbeleid
11 - Productontwikkeling en de productlevenscyclus
12 - Groothandels- en detailhandelsmarketing
13 - Handelsbedrijven
14 - Fysieke distributie
15 - Distributiebeleid
16 - Strategische prijsbeslissingen
17 - Tactische prijsbeslissingen
18 - Promotie
19 - Reclame
20 - Persoonlijke verkoop
21 - Sales promotion, public relations en sponsoring
22 - Direct marketing
23 - Businessmarketing
24 - Dienstenmarketing
25 - Not for profit marketing
26 - Citymarketing
27 - Digitale Marketing
28 - Guerrilla Marketing


Wat vind jij?

Focus is voor elke onderneming belangrijk.


Wij passen Product Leadership toe.Wij passen Operational Excellence toe.Wij passen Customer Intimacy toe.Wij hebben geen scherpe focus.

27 - Digitale Marketing

27.6 - Digitale communicatie

De manier waarop organisaties communiceren, is in het digitale tijdperk enorm veranderd. Consumenten zijn nu een onmisbaar onderdeel geworden van 'branding'. Geïntegreerde digitale marketingcommunicatie (zie vorige paragraaf) is hierbij essentieel. De toegenomen fragmentatie en segmentatie van markten, het belang van relatiemarketing met direct marketing en de ontwikkelingen in de informatietechnologie, zoals augmented reality, dragen hierbij allen een steentje aan bij. Mobiele marketingcommunicatie speelt een steeds grotere rol hierin, waarbij allerlei Apps ingezet worden. 

Consumenten staan in contact met de organisatie. Consumenten staan met elkaar in contact. Consumenten hebben gemakkelijk toegang tot allerlei informatie. Consumenten vragen ook om informatie. Persoonlijke mediacommunicatie is voor organisaties daardoor zeer belangrijk geworden. Daarbij komen wel privacyaspecten op tafel te liggen: wat mag wel en wat mag niet. Je vindt het niet altijd prettig wanneer je op internet steeds lastig wordt gevallen met aanbiedingen van tassen omdat je een keer op 'tassen' gezocht hebt. 

 

 

Branding is de sleutel tot digitale aankoopbeslissingen en een aanjager van het vertrouwen. In de digitale context zijn merken extra belangrijk, waarbij de 'woordwaarde' van het merk veel sterker is geworden. Een merk is dan een search key. Hierbij is het wel belangrijk dat:

  • de organisatie haar klanten begrijpt: inzicht heeft in haar klanten door middel van digitale personalisatie;
  • hierop de marketingcommunicatie (informatie) is afgestemd;
  • waarbij er interactiemogelijkheden zijn;
  • met veel content, zoals unieke berichten.

 

Influencers

Bij de digitale communicatie hebben influencers bij branding een prominente rol. ZIj leggen hun wil op aan anderen, zij zijn de fakkeldragers van merkverhalen. Bij het vaststellen van de doelen van een campagne dient een organisatie ook de rol van influencers vast te stellen. Daarna moeten zij invloedrijke en relevante influencers identificeren. Vervolgens dienen zij de juiste influencers aan de juiste producten, diensten en merken te matchen. Daarna moeten zij de influencers belonen in lijn met hun sociale rol. Daarna dienen zij deze influencers te ondersteunen om hun impact te vergroten.

 

Virale marketing

Mond-tot-mondreclame oftewel Word-of-mouth (WOM) werd altijd al beschouwd als een effectieve manier om merken, producten en diensten te promoten. Verspreiders van WOM zijn meestal vrienden of kennissen die je kunt vertrouwen. De laatste tijd wordt er gesproken over word-of-mouth marketing (WOMM), waarbij een organisatie de WOM opzettelijk beïnvloed wordt met behulp van professionele marketingtechnieken. De toenemende aandacht voor WOM in een digitale setting heeft eWOM opgeleverd: elektronische WOM. Hierbij worden consumenten geobserveerd zonder dat zij zich daarvan bewust zijn. Als marketeers zich hiermee gaan bemoeien om eWOM te versnellen ontstaat virale marketing. Elke persoon stuurt dan het bericht naar meer dan één persoon waardoor het bericht een exponentiële groei krijgt.

 

Search engine marketing (SEM)

Het digitale kanaal is een uitdagend spanningsveld, waarbij digitale marketeers steeds op zoek zijn naar de beste (toegestane) manier om klanten te trekken. Consumenten gebruiken zoekmachines (Search Engines) om te zoeken op het internet. Search engine marketing (SEM) is dan essentieel om zoveel mogelijk potentiële klanten aan te trekken. SEM zijn dan alle activiteiten die uitgevoerd worden bij Search Engine Optimization, Search Egine Advertising, content marketing en het ontwikkelen van zoekmachinemarketingstrategieën voor de organisatie, met als doel de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten. 

Search Engine Advertising (SEA) is het adverteren in zoekmachines met tekstadvertenties, waarbij het gebruik van zoekmachines door consumenten de trigger is voor het tonen van advertenties, van de adverteerder, die matchen met het onderwerp van de zoekopdracht. 

 

Affiliate marketing

Wanneer een adverteerder alleen hoeft te betalen als er daadwerkelijk een verkoop heeft plaatsgevonden noemt men dit affiliate marketing. In deze WikiMarketing zie je bij de meeste hoofdstukken een boek vermeld worden. Wanneer je daar op klikt en bij bol.com een boek bestelt, ontvangen wij een provisie.

 Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren