27.1 - Digitale mode
Digitale mode is innoverend in een sector die te veel maakt, vervuilend en ontoegankelijk is. Het mag wat kosten om er online leuk uit te zien. Een digitale jurk om op een foto te plaatsen of virtuele sportschoenen: liefhebbers betalen er zo duizenden euro's voor. De pioniers op deze markt voor digitale mode zien ineens grote merken als Nike en Ralph Lauren naast zich. De jurk die Daniella Loftus draagt op een foto op haar Instagram glanst als zijde. Het kledingstuk bestaat echter niet; het bestaat alleen virtueel. Dat betekent niet dat Loftus er minder waarde aan hecht. Zij verdient er haar geld mee! De Britse is een influencer voor digitale kledingstukken, die ze als filters over haar foto's plaatst. Loftus koopt haar digitale kleding via online marktplaatsen, die vaak ook een filiaal hebben in virutele werelden.
Merken als Gucci, Ralph Lauren en Burberry betraden in 2021 de wereld van de viruele mode. Negentien miljoen mensen wandelden door de Gucci Garden in de game Roblox, waar het Italiaanse luxemerk 31 producten aanbood.
The Dematerialised is een marktplaats waar in één maand 1500 digitale kledingstukken werden verkocht voor prijzen van € 50 tot € 5000. De koper krijgt bij het kledingstuk een certificaat van echtheid, een zogeheten NFT (non-funglible token) die op een blockchain is vastgelegd. Dergelijke NFT's kunnen aan van alles gekoppeld worden (plaatjes, muziek, digitale kunst of een videofragment) en maken die producten dan online verhandelbaar.
Er zijn nog geen reacties.Meld je aan met LinkedIn om te reageren