Geen woorden maar daden!

Door Frans van Rooij, op 29 maart 2022

Deel deze blog via

In hun 'washok' in Den Haag, zoals oprichters Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies hun kantoor noemen, is in juni 2020 de rust inmiddels wedergekeerd. Maar die eerste dagen waren heftig, vertelt Gabriëlse. Terwijl de vraag naar hun zeep vertienvoudigde, mochten hun pompflesjes China niet uit en ging Nepal in lockdown. Dat laatste was een probleem omdat het land hofleverancier is van het belangrijkse ingrediënt van alle Seepje producten: 'superschillen' die, als ze in aanraking komen met water, de was of afwas voor je doen. Omdat ze natuurlijk afbreekbaar zijn, zouden ze minder schadelijk zijn voor het milieu dan gewoon wasmiddel. 

Gabriëlse en Loggies kwamen de schillen zeven jaar geleden op het spoor toen ze wat achteloos zaten te zappen op de bank. Ineens zagen ze een Nepalese dame in de weer met water en wat van die schillen. Ze nam er alles mee onder handen: haar kleding, lichaam en haren. Het contrast tussen dat natuurlijke wasmiddel en de flacons vol chemische gekleurde en geurende vloeistof die ze in hun eigen washok hadden staan, kon bijna niet groter.

Inmiddels staan zij aan het roer van een merk met vijftien soorten wasmiddel en zeep, bestaand uit minstens 99,25% natuurlijke producten. Er gaan jaarlijks zo'n 650.000 stuks over de toonbank. Het team op kantoor bestaat uit dertien an en overziet een ingewikkeld productieproces.

In een zaterdageditie van de Volkskrant in maart 2022 stond nu een opvallende advertentie van Seepje. Deze producent van duurzame was- en schoonmaakmiddelen wil dat bedrijven als Unilever en Henkel óók duurzame producten gaan maken. In de advertentie deelt het bedrijf daarom precies welke ingrediënten er in hun natuurlijke allesreiniger zit. Tegen RTL Z zei medeoprichter Jasper Gabriëlse dat het geen marketingstunt is: "Moeten we wachten tot de klimaatcrisis zo hard op de deur klopt dat het eigenlijk al veel te laat is?" Concurrenten kunnen zelfs de precieze samenstelling krijgen als ze er naar vragen: "Nu hebben ze geen excuus dat ze het niet kunnen maken!" Mooie uitdaging!

 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren