Als men doel en middel verwart, raakt men klanten kwijt.

Door Frans van Rooij, op 22 juli 2019

Deel deze blog via

Wil jij het nieuws lezen op het moment dat je daaraan toe bent, waar en wanneer dan ook en vanuit vele invalshoeken (bijvoorbeeld via Internet)? Of wil jij 's ochtends wachten tot de krant op je mat valt, met nieuws dat gefilterd is door een redactie?

Wat is hierbij het doel en wat is het middel? Het doel is nieuws ontvangen. Het middel is de krant. Maar in deze snel veranderende tijd kan een middel snel door een ander middel vervangen worden, dat het doel van je klant net zo goed en misschien beter vervult, of tegen lagere kosten. 

Daarom wordt de waarom-vraag in deze tijd voor veel bedrijven steeds belangrijker. Men dient niet meer de blik te richten op marginale verbeteringen maar meer op een allesomvattende innovatie: disruptive innovation. Disruptive innovations verstoren de bestaande orde. Zodra een markt ondoorzichtig is en het beeld is ontstaan dat er veel geld verdiend wordt, slaat disruptive innovation toe. Bekende voorbeelden zijn Uber en Airbnb. 

Volgens mij lukt bij die waarom-vraag succesvol innoveren alleen met de juiste ambities, strategie en cultuur. Voor het doorvoeren van de veranderingen is daarbij sterk leiderschap nodig. Succesvol innoveren lukt ook alleen vanuit een lange termijn visie. Je moet daarbij vooral kijken wat de klant doet, niet wat de klant zegt. Klantgedreven innoveren vergroot het succes van de innovatie. 

Waarom maakt de klant gebruik van een bepaald middel (product en / of dienst)? Waarom kocht men bijvoorbeeld onze studieboeken Marketing? Kan dat ook op een andere manier? Biedt internet niet meer mogelijkheden? Wat was en is daarbij dan ons doel? Wij hebben het middel aangepast waarbij ons doel nog beter bereikt wordt.  

Hopelijk blijf je onze klant.

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren