Clusters van culturen stellen - terecht - steeds hogere eisen aan marketing!

Door Frans van Rooij, op 22 juni 2020

Deel deze blog via

Onder cultuur verstaat men de gemeenschappelijke waarden en normen van een groep mensen en de daaruit voortvloeiende manieren van doen. Cultuur wordt overgedragen via onze sociale omgevingen, niet via onze genen. Mensen bepalen daarbij zelf tot welke groep ze willen behoren.

Je herkent de cultuur vooral aan praktijken. Hoewel praktijken als zodanig zichtbaar zijn voor de waarnemer, is hun culturele betekenis onzichtbaar en hangt het ervan af hoe deze praktijken door de leven van de gemeenschap worden geïnterpreteerd.

Twee praktijken: 'Black Lives Matter' en 'eerste campagnebijeenkomst Donald Trump'.

Standbeelden van 'helden' uit de koloniale geschiedenis wankelen op hun sokkel. De woede van Black Lives Matter richt zich op figuren die symbool staan voor racisme, uitbuiting en discriminatie. De samenleving is veranderd en groepen zetten het onderwerp beter op de kaart. De huidige generatie legt de eisen ook harder op tafel. Dit is ook hún maatschappij. Zij eisen dat de maatschappij verandert. Die verandering is begonnen!

De eerste campagnebijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump is wat publieke belangstelling op een flinke tegenvaller voor hem uitgedraaid. In aanloop naar de bijeenkomst verzekerde de president dat er miljoenen mensen bij wilden zijn. In het Tulsa BOK Center is plaats voor 19.000 mensen, maar de zaal bleef voor ongeveer de helft leeg. Trump begon zijn speech met een verklaring waarom de zaal niet vol was. Volgens hem verhinderden buiten het gebouw gewelddadige links-radicale activisten de bezoekers de entree. Er waren echter geen meldingen van politie en veiligheidsdiensten over ongeregeldheden of massale aanwezigheid van anti-Trump demonstranten. Al snel werd de werkelijke reden onthuld: duizenden tieners hadden op het sociale-media-platform toegangskaartjes laten registreren, zonder daadwerkelijk naar het evenement te willen gaan. De boodschap van deze tieners is duidelijk. Nu nog de gewenste verandering realiseren.

 

De les die ik hieruit leer, is dat bij het invullen van marketing we meer zouden moeten inzetten op het opstellen van clusters van culturen in plaats van doelgroepen indelen op basis van regio's en geografie. Daardoor zouden normen (het vragen naar het wenselijke) meer tot hun recht komen! We hebben nog een lange weg te gaan!

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren