Hier wil je niet werken

Door Frans van Rooij, op 21 december 2022

Deel deze blog via

Elke sector worstelt met personeelskrapte. In de verschillende media zie en hoor je hierover veel klaaggezang. Overal zie je borden met 'personeel gezocht' en oproepen om te solliciteren. De vraag is of je bij dergelijke ondernemingen wel moet gaan werken!

Generatie Z is geboren tussen 1997 en 2012 en 'stromen' nu de arbeidsmarkt op. De kenmerken van deze generatie zijn: ondernemend, ademen technologie, persoonlijk contact belangrijk, competitief, open voor verandering, onafhankelijk, open minded, bezig met duurzaamheid. Zij wensen heldere taken, die zij met een (zelfgekozen) team in hun eigen tijdsplanning met eigen techniek (laptops, telefoon) willen uitvoeren.

Voor het indelen van de werkzaamheden hanteren veel ondernemingen functiebeschrijvingen. Behalve de naam van de functie worden plaats in de organisatie, doel van de functie, verantwoordelijkheden, de verschillende taken, vereiste competenties met opleidingen en ervaringen in detail beschreven. Met deze aanpak legt men medewerkers als het ware aan de ketting.

Om de gewenste flexibiliteit aan te reiken, worden in het nieuwe denken en handelen rollen aangereikt in plaats van functies. Een aantal taken bundel je tot een rol. Zo'n rol past dan perfect bij persoonlijke competenties. Bij de invulling van dergelijke rollen past creativiteit, zoals verbinder, kennisdrager, regisseur, trendcatcher, klantenknuffelaar. Via storytelling (op o.a. de social media) geven huidige medewerkers hun leuke ervaringen door, waarbij alleen de overkoepelende principes leidend zijn in de samenwerking met elkaar. De collectieve ambities zorgen voor uitdagingen. Nieuwe medewerkers staan bij dergelijke ondernemingen in de rij!

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren