Veel bedrijven kramen onzin uit door 'Agile' te roepen

Door Frans van Rooij, op 21 augustus 2019

Deel deze blog via

In deze tijdsgeest dienen bedrijven wendbaar te zijn: Agile toe te passen. Een bedrijf wendbaar maken gaat niet alleen over de inrichting van een organisatie (structuur) maar ook over een cultuurverandering. In 2011 is er voor bedrijven een 'Manifesto for Organizational Agility' als handreiking opgesteld.

Als marketeer onderstreep ik dit manifest volledig: het tevredenstellen van de klant heeft de hoogste prioriteit, waarbij zelforganiserende teams dagelijks met de klant samenwerken. Wat wil ik nog meer? Wanneer jij je nu laat verleiden door bedrijven die Agile roepen, blijkt dat je toch vaak misleid wordt.

Veronderstel dat jij als talent je kwaliteiten aan bedrijven wenst aan te bieden. Veel bedrijven hanteren een piramidestructuur waarbij het organogram het principe 'control & command' aanreikt. Op verschillende niveaus bepalen managers volgens gedetailleerde processen wat er moet gebeuren. Daar wil je niet werken. Daar liggen geen uitdagingen.

Als talent wens jij vertrouwen te krijgen, wens jij verantwoordelijkheden te krijgen die jij op basis van professionele vrijheden zelf mag invullen waarbij jij ook nog eens in verbinding staat met een door jou uitgekozen team die samenwerkt om de externe klant succesvol te maken. Daar wil je werken!

Bedrijven die het manifest toepassen, dienen volgens mij geen managementlagen te hebben. Daar is de oude piramidestructuur gewijzigd in een rollenpatroon, waarbij ieder talent de eigen creativiteit toepast om gezamenlijke ambities te bereiken. Daar liggen uitdagingen.

Veel bedrijven gebruiken Agile als stroop om vliegen te vangen. Niks voor mij.

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren