Bij strategisch handelen past geen management!

Door Frans van Rooij, op 19 september 2019

Deel deze blog via

Veranderingen in de wereld volgen elkaar steeds sneller op. De reactietijd, die je als organisatie nodig hebt, wordt steeds korter. Grotere organisaties reageren daardoor vaak te laat vanwege o.a. hun ingewikkelde structuur. In de (financiële) bladen volgt de ene winstwaarschuwing na de ander.

Zonder doelen heeft het weinig zin om strategie te gaan bedrijven. Om die doelen na te streven, reageert de organisatie op haar omgeving. Als organisatie maak je daarbij keuzes. Klanten en partners beoordelen de uiteindelijke prestatie volgens hun eigen criteria. Betrokken medewerkers richten zich op die gewenste prestaties en zijn daarbij loyaal aan de onderneming.

Managers managen hierbij het benodigde proces en leggen diverse spelregels op. Door het nastreven van efficiency dienen medewerkers orders op te volgen. En hier gaat het mis. De Semco-stijl bewijst dit al jaren: een menselijke, productieve maar vooral stimulerende manier van werken.

De huidige generatie wenst 'ownership'. Hiermee geef aan iemands verantwoordelijkheid een extra dimensie. Die extra dimensie kleurt de manier van samenwerken van individuen. Bij deze manier van samenwerken tonen medewerkers volgens Daniel Pink I gedrag. Type I gedrag wordt ingegeven door intrinsieke verlangens. Het is minder gericht op de externe beloningen, zoals dat bij X gedrag geldt.

Type I gedrag wordt door drie zaken gevoed:

  1. Autonomie: wij hebben een keuzevrijheid in ons handelen. Wij hebben dan zelf de regie over onze taak, onze tijd, onze techniek en ons team (4 T's). Het Nieuwe Werken bouwt hierop voort.
  2. Meesterschap: wij hebben een verlangen om steeds beter te worden in iets wat ertoe doet. Meesterschap is een mentaliteit, is een lijdensweg, wordt nooit helemaal bereikt.
  3. Zingeving: alles wat wij doen staat in dienst van een hoger doel; dit is de 'why' in de gouden cirkel van Simon Sinek.

In de Business modellen van de laatste jaren worden medewerkers uitgedaagd het Canvas mee in te vullen. Vul 'Canvas' maar eens in bij onze zoektermen voor meer informatie over dit model.

Laten wij toch eens een keer meer lef tonen. Laten wij eens stevig doorpakken: gooi alle managers naar buiten! Benut de autonomie van het individu. Praat niet meer over 'functies' maar over 'rollen', die wisselend ingevuld kunnen worden. De medewerkers worden nu mede gemotiveerd door het doel, hebben en tonen passie, realiseren een eigen toegevoegde waarde. Zo'n samenwerkend team heeft een scherpe strategie. Zo'n team reageert snel en dat allemaal zonder managers. In zo'n team heb je ook geen stress.

Waar vindt je zo'n organisatie?

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren