Een eigen onderneming starten in deze tijd? Gaaf!

Door Frans van Rooij, op 19 april 2023

Deel deze blog via

Startende ondernemers helpen geeft mij een enorme kick. Wanneer zo'n ambitieuze persoon ons benadert, doorlopen wij met de starter een gestructureerd traject op basis van het CANVAS model. Zie ook hoofdstuk 7.2.     

We beginnen altijd met de vraag wat het bestaansrecht is van de eigen onderneming. Hiervoor dient de starter stil te staan bij de diverse ontwikkelingen in de wereld, waarbij deze starter een eigen rol krijgt in die stevig veranderende wereld. Hier struikelen al meteen de meeste ondernemers. Ze waren niet verder gekomen als wat zij een prachtig product of dienst vinden, los van wie hierin geïnteresseerd zou kunnen zijn. Vervolgens mag de starter de eigen ambitie benoemen: wat wil men bereiken? Een concreet antwoord hierop blijkt dan ook weer lastig te zijn.

Hierna starten wij met het laten invullen van het CANVAS model. De meeste invullingen schitteren in oppervlakkigheid waardoor een succesvolle business opzetten al niet meer mogelijk is. Behalve concrete doelgroepen benoemen met een stevig onderscheidend vermogen aanreiken in de oplossing van bepaalde vraagstukken vormt het opzetten van een gedetailleerde klantreis telkens een groot struikelblok. 

Ervaringen leren ons dat juist zo'n stapsgewijze klantreis, waarbij performance indicatoren per stap in de klantreis voor mogelijke sturing zorgen, weliswaar veel hoofdbrekens kosten maar tegelijkertijd ook de juiste inzichten aandragen. Wanneer een ondernemer zich bijvoorbeeld laat verleiden om in een bepaald commercieel TV programma te adverteren (waar praktisch niemand naar kijkt) of te adverteren in een of andere special (waarvan de eigen doelgroep niet van het bestaan af weet) beginnen de (geld)zorgen zich op te stapelen.

Een businessplan op één pagina kan voor concreetheid zorgen, alleen moet je die dan wel willen opstellen. Men begint echter meteen IN de eigen onderneming te werken en niet AAN de onderneming. Uiteindelijk trekt men er na enkele pogingen de stekker uit en ligt het aan iedereen behalve aan zichzelf. Er valt nog veel te leren.

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren