Kernwaarden belangrijker dan geld

Door Frans van Rooij, op 15 juli 2022

Deel deze blog via

'Ben & Jerry's klaagt Unilever aan om verkoop van Israëlische tak.' Zo luidt een kopregel in het Financieel Dagblad in juli 2022. Ijsmerk daagt zijn eigen moederbedrijf voor de rechter. Wat is er aan de hand?

Het idealistische Ben & Jerry werd in 1978 opgericht door de Joodse klasgenoten Ben Cohen en Jerry Greenfield. Bij de overname door Unilever in 2000 bedong Ben & Jerry's hun onafhankelijkheid. Het ijsmerk heeft een onafhankelijk bestuur, dat de sociale missie bewaakt. De ijsmaker staakte in 2021 de verkoop in door Israël bezette Palestijnse gebieden, omdat dat niet strookt met de waarden van het bedrijf. Dat zorgde voor schuring binnen Unilever, want het moederbedrijf wilde wel in Israël blijven. Daarom verkocht Unilever het Isarëlische bedrijfsonderdeel van Ben & Jerry's aan Avi Zinger, die al het ijs van het merk verkocht in Israël. Zijn bedrijf heeft sinds 1987 een licentie. Ben & Jerry's paste in 2021 de overeenkomst met het bedrijf aan: Zinger zou geen ijs meer mogen verkopen in bezette gebieden. Hij weigerde te tekenen, waarna het ijsmerk zijn licentiecontract niet verlengde. Zinger spande een rechtszaak aan tegen Unilever. Daaraan is met de verkoop een einde gekomen. Volgens Ben & Jerry's tast de verkoop de autonomie van het bestuur en de integriteit van het merk aan. Het geschil gaat nu over de kernwaarden van Ben & Jerry's. 

Ik vind deze aanpak van Ben & Jerry's schitterend. Het concreet toepassen van kernwaarden zouden meerdere ondernemingen zwaarder moeten laten wegen dan het maken van winst. Dit zou de wereld mooier maken.

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren