Zet veel 'marketeers' op het schavot. Reken af met deze 'boeven'.

Door Frans van Rooij, op 15 juni 2021

Deel deze blog via

'Marketing' is een mooi vak. Binnen het vak 'Marketing' bestaan er prachtige functies. Ik hanteer in deze blog voor die functies de verzamelnaam 'marketeers'. Helaas zijn er dan veel 'marketeers' die het vak 'Marketing' van een gitzwarte rand voorzien. Triest maar waar. Je struikelt met name in de retail en de voedselindustrie over 'foutieve marketeers'. Consumenten worden door deze 'foutieve marketeers' compleet voor de gek gehouden. Acties zoals '1 + 1 gratis' blijken bij het doorrekenen duurder uit te komen. Diverse producten blijken toch niet datgene te bevatten wat  'marketeers' naar buiten brengen en waar men dan toch extra geld voor vraagt. Zet ze op het schavot!   

Gelukkig bestaat het programma 'Keuringsdienst van Waarde' al negentien seizoenen. Elke aflevering behandelt deze  Keuringsdienst van Waarde een ander onderwerp. Aan het begin van een aflevering bellen de medewerkers van het programma, die zich voordoen als naïeve maar vasthoudende consument, met de consumentenvoorlichtingsafdeling van bedrijven. Het programma toont een selectie van de gesprekken, waarin doorgaans verwarrende of onjuiste informatie verstrekt wordt. Vervolgens wordt verslag gedaan van de presentatoren die zelf op onderzoek zijn uitgegaaan, waarin enerzijds het industriële productieproces onderzocht wordt (bezoeken van een fabriek) en anderzijds het ambachtelijke proces toegelicht wordt (daarbij wordt gesproken met bakkers, slagers en andere deskundigen). De resultaten zijn telkens verbazingwekkend. Zoals de arbeidsmigrant die als ordinair verdienmodel ingezet wordt. Waarom knakken knakworsten vandaag de dag niet meer? Is Vegan kaas minder gezond dan je denkt? Wat maakt vlugkokende pasta nou zo vlug? Waarom is champagne duurder in vergelijking met andere wijn? Hoe krijgen ze 'de zon' in al die vitamine D pilletjes? 

De verschillende supermarktketens struikelen ook nog eens over elkaar met allerlei kortingsacties. Bekijk maar eens de 'reclame - rommel' die elke week bij je in de brievenbus valt. Bij de meeste acties mag de toeleverancier 'bloeden'.

Is dit nu 'marketing'? Wat is customer intimacy dan toch een veel mooiere insteek. 

 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren