Een eigen stip op de horizon geeft je leven vorm.

Door Frans van Rooij, op 15 maart 2021

Deel deze blog via

"Wat doen jullie later als jullie groot zijn?' was een vraag die een oudere leraar elke week aan onze klas stelde. Ik vond dat elke week maar gezeur. Ook omdat ik toen al een lengte had van 2 meter. Hoezo 'later als ik groot ben?' Ik was al 'groot'.

De enige manier om van dat gezeur af te komen was deze oude man toch een concreet antwoord op zijn wekelijkse vraag te geven. Op mijn 18e was uiteindelijk mijn antwoord: "later als ik groot ben wil ik mensen begeleiden in hun werk". Zijn glimlach verried zijn mening.

Deze uitspraak werd mijn stip op de horizon. Hoe ver die horizon toen van mij vandaan was, wist ik niet. Maar door die stip te benoemen, ben ik naast een bedrijfskundige insteek ook marketing gaan studeren. Marketing is toch een beetje de wetenschap om in de huid van de ander te kruipen en het dan mooi te vertellen. Dat paste bij mijn stip op de horizon. In mijn diverse functies kwam het verkopen van producten aan bod, het bedenken van acties, het managen van afdelingen, het nadenken over en invullen van strategieën. 

Toen ik 25 jaar was, ging ik tevens als freelancer aan de slag bij een opleidingsinstituut. De stip op de horizon werd concreter. Overdag was ik manager, 's avonds was ik docent / trainer en mocht ik over mijn vak praten. Wat heb ik veel fouten gemaakt. Met een paar 'soortgenoten' besloten wij om ons zelf maar eens in verschillende didactische vaardigheden te gaan verdiepen. Wij ontdekten het formuleren van leerdoelen, de invulling van verschillende didactische werkvormen, het opstellen van gedetailleerde lesplannen. WIj lieten daarna andere freelancers met een waar genoegen deze ontdekkingstochten ook meemaken: wij trainden zo'n 1.500 collega freelancers. 

Op momenten dat ik voor belangrijke keuzes in mijn leven stond, hielp de stip. Verschillende keren heb ik daardoor resoluut bepaalde 'afslagen' genomen. Ik maakte van mijn hobby mijn werk. Ik werd in mijn 50ste levensjaar zelfstandig ondernemer. Ik heb door de jaren heen in de beschrijving van mijn stip op de horizon woordjes veranderd. Tegenwoordig luidt mijn stip: 'ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realseren'. Het is nu geen stip meer, het is nu meer mijn persoonlijke visie. En die persoonlijke visie voelt goed. Inmiddels heb ik meeer dan 35.000 vlieguren zitten in het invullen van deze bestemming. 

Door zelf mijn richting te bepalen, ben ik nu nog steeds leidend in mijn eigen toekomst en heeft mijn stip op de horizon mijn leven vorm gegeven. Ik ben die oudere leraar zeer dankbaar. 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren