Druk, druk, oh zo druk!

Door Frans van Rooij, op 11 november 2019

Deel deze blog via

Wanneer ik tegenwoordig bij een begroeting vraag: "hoe is-ie?" krijg ik steevast te horen: "druk, druk!". Wat is dat toch met al die drukke mensen? Ongeacht de leeftijd, altijd krijg je dat antwoord met daarbij een gehaast uiterlijk.

Tijdens persoonlijke gesprekken zie ik vaak dat de gesprekspartners met één oog hun smartphone in de gaten houden waarna soms hun vingers over het schermpje vegen en daarna tikken. Het hummen ("huhu") geeft dan aan dat zij het gesprek van de ander nog wel volgen. Is dat apparaat 'stil' dan kijkt men tijdens gesprekken 'schichtig' om zich heen of ze toch zeker niets missen. Passanten worden dan tijdens hun gesprek met de ander toch begroet, of erger nog: worden bij dat gesprek geroepen. Van concentratie is geen sprake. Je ziet soms mensen in een restaurant tegenover elkaar zitten met ieder de telefoon aan hun oor. Je ziet mensen in een supermarkt winkelen met de telefoon aan hun oor. Je ziet mensen op de fiets met de telefoon aan hun oor (terwijl dit wettelijk niet meer mag). Je ziet mensen bij elkaar op bezoek gaan met de telefoon aan hun oor. In een pauze pakken de studenten meteen hun telefoon. Het lijkt wel of iedereen continu ergens anders zou willen zijn: daar waar die andere persoon aan de telefoon ook is.

Een ander gegeven is: wie belt nu wie? Als mijn gesprekspersoon tijdens ons persoonlijk gesprek gebeld wordt en hij of zij neemt de telefoon op, dan is op dat moment de telefoon belangrijker dan dat ik dat ben. Ik vind dat frustrerend. Ik vind het ook geen respect voor mij hebben. Natuurlijk kan dat telefoongesprekje belangrijker zijn. Veronderstel dat die persoon op een belangrijk telefoongesprek zit te wachten en in het begin van ons gesprek aangeeft dat wanneer die persoon belt, hij of zij dat telefoongesprek even voor moet laten gaan: dat is dan op een respectvolle manier iets aangeven.

Ik geef zelf altijd op de standaardvraag "Komt mijn telefoontje uit?" als antwoord: "Natuurlijk, anders neem ik niet op." Wanneer ik iemand bel en die persoon neemt met een zachte stem de telefoon op met "kan jij mij terugbellen, want ik zit nu in een vergadering" denk ik altijd (ik mag het niet zeggen, maar ik denk het wel): "l..l, neem dan niet op!"

In hoeverre hebben wij zelf nog de regie over ons leven? Rondkijkend zie ik dat de meeste mensen dat absoluut niet hebben. Omdat zij op iedereen en alles reageren ontstaat vanzelf stress: druk, druk, oh zo druk!

Hoeveel werkstress heb jij? Maak op onze site de scan: www.performancecollege.com/nl/werkstress

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren