Buiten winnen begint binnen!

Door Frans van Rooij, op 10 augustus 2020

Deel deze blog via

'You Can't Stop Us' is de titel van de nieuwste videocommercial van Nike. In een video van 1,5 minuut draagt de Amerikaanse sportartikelenfabrikant de boodschap uit dat een betere toekomst mogelijk is, dat sport verenigt en dat in de sport iedereen gelijk is. In de eerste week van lancering was deze commercial meer dan 4,3 miljoen keer bekeken op YouTube.

Op Twitter werd de loftrompet gestoken over het filmpje. Adverteerdersvakblad Adformatie juichte een dag na lancering. Toch staan er 15.000 afkeurende duimen op YouTube tegenover 75.000 opgestoken duimen. Sommigen kondigen een boycot aan omdat ze een anti-islamitische boodschap in de video menen te zien. Anderen wijzen erop dat Nike volgens hen 'kinderslavenarbeid'  gebruikt bij de fabricage van sportschoenen. Er is ook kritiek uit het concern zelf. Het eigen huis zou volgens deze medewerkers nog niet op orde zijn.

In onze adviestrajecten zien wij dat ondernemen altijd een totaalspel is. Verschillende managementmodellen koppelen diverse aandachtspunten aan elkaar, waarbij de 'denklijn' van richten - inrichten - verrichten meestal gevolgd wordt. Een mooie strategie dient bijvoorbeeld gekoppeld te worden aan een passende organisatiestructuur met een ondersteunende bedrijfscultuur. De winkel moet op orde zijn. Of, zoals een 'tegeltjeswijsheid' aangeeft, 'buiten winnen begint binnen.  En hier ligt volgens mij ook het vraagstuk van Nike bij hun nieuwste commercial: binnen is niet op orde....

Overigens is dit niet alleen een vraagstuk bij Nike. Wanneer banken roepen dat zij klantgericht zijn, en je staat dan om 16.00 uur voor een gesloten deur, vloek je ook binnensmonds. Wanneer reisbureaus je veel beloofd hebben en jij je verhaal wenst te halen vanwege 'verkeerde informatie' en daarbij moeizaam contact kunt leggen, foeter je op social media. 

Veel ondernemingen moeten intern veel meer aandacht besteden aan hun 'bestaansrecht' (wat is onze collectieve passie) voordat zij brallend naar buiten gaan.

'I'am a poor lonesome cowboy and a long way from home' van Lucky Luke past bij deze 'gedachte'.

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren