Gaan 'ontwerpers' van wetgeving ooit de huidige tijdsgeest begrijpen?

Door Frans van Rooij, op 10 juli 2020

Deel deze blog via

"Fietsenmaker VanMoof bejegent in een filmpje de auto-industrie op een laatdunkende manier" volgens de Franse reclamecodecommissie Autorité de régulation professionelle de la publicité (de ARPP). Vandaar dat zij dit 'grensoverschrijdend' spotje weren op de Franse TV.

Een auto weerspiegelt beelden van rokende fabriekspijpen, heftige files en iets wat op een ongeluk lijkt. Daarna smelt de donkere bolide plotseling en verrijst er uit het plasje op de bodem een hippe VanMoof-fiets. Ondertussen kondigt een zangeres de komst van een nieuw tijdperk aan: "there's a new day dawning".

Reclame is een onderdeel van marketing. Omdat men bij VanMoof direct aan de klant verkoopt, zetten zij hun marketing anders op dan de concurrenten. Die concurrenten geven continu zakenreisjes weg en gaan naar een vakbeurs om zo veel mogelijk dealers binnen te halen. VanMoof praat liever zo veel mogelijk met de eindgebruiker: de klant. Nog steeds doen zij veel van hun marketing via social media. Zo maken zij elke maand een aflevering van de videoreeks 'Bike Hunters', waarin zij bewijzen dat zij gestolen VanMoof-fietsen terugvinden door een ingebouwde tracker.

De doelgroep voor de VanMoof-fietsen zijn in eerste instantie mensen met geld. Vanwege de huidige schaalgrootte is de aanschafprijs hoog. Bij meer schaalgrootte kan straks de prijs dalen. Dat is uiteindelijk de toegang naar de massa. Zij moeten dan nog wel harder schreeuwen. En dat doen zij dan ook op een mooie manier.

Nu terug naar het weren van het VanMoof-spotje op de Franse TV. Behalve de reden van 'bangmakerij' geldt er in Frankrijk ook een wettelijke verplichting om de Franse vertaling van een tekst toe te voegen. Die onzin is belangrijker dan een vernieuwende aanpak in duurzaamheid!

Het spotje staat op Youtube en is inmiddels 1,8 miljoen keer bekeken. Zinloze wetgeving! 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren