Krimpflatie: morrelen aan inhoud en prijs.

Door Frans van Rooij, op 10 maart 2023

Deel deze blog via

Sinds de Consumentenbond eind vorig jaar het meldpunt 'Eerlijk is eerlijk' opende - voor klachten over bedrijven die de huidige economische situatie zouden misbruiken om er zelf beter van te worden - kwamen er 750 meldingen over krimpflatie. Het is een verschijnsel dat al veel langer bestaat, maar dat des te meer opvalt in tijden van hoge inflatie. Producenten wekken de indruk dat er niets aan het product is veranderd, maar morrelen intussen wel degelijk aan de inhoud of hoeveelheid.

Consumenten trapppen er niet in, blijkt uit de vele klachten. Vooral siroopmaker Karvan Cevitam moet het ontgelden. De inhoud van de flessen is van 750 naar 600 mililiter gegaan, terwijl de prijs maar 10 cent daalde; de facto een prijsstijging van meer dan 20 procent per 100 ml. Een kuipje Gouda's Glotie Volle Pond bevat sinds enige tijd 500 gram in plaats van 600 gram, terwijl de prijs steeg van € 1,85 naar € 2,49. In sommige gevallen is naast de kleinere inhoud zelfs sprake van een prijsstijging. Zo kost een zak Hema Koffiepads 50 cent meer, terwijl er zes pads minder in zitten. 

Een van de weinige bedrijven die de krimpflatie benoemen, is producent Koopmans. Het bedrijf geeft op zijn website aan te begrijpen dat de gewichtsveranderingen niet meteen opvallen. Het belooft voortaan duidelijker te communiceren. Niet verrassend misschien: in april vorig jaar kreeg Koopmans veel kritiek toen werd ontdekt dat het aan krimpflatie deed. Destijds constateerde de NOS dat ook Unilever het gewicht van zijn producten veranderde. 

Ik heb er geen goed woord voor over: dit soort bedrijven bedonderen hun klanten continu. Van mij mogen ze noodlijdend worden.

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren