Business Gear

Door Frans van Rooij, op 9 september 2020

Deel deze blog via

Met een Business Gear willen wij een 'versnelling' geven aan de business van bepaalde organisaties. Het visualiseren van deze 'versnelling' is gebaseerd op het BBC - televisieprogramma Top Gear.

Top Gear is een programma over auto's. Het programma onderscheid zich van andere automagazines door de humor van de presentatoren. Het programma kent een aantal vaste rubrieken. In de rubriek 'star in a reasonably-priced car' leggen beroemdheden in deze auto een ronde af op een testcircuit op een oud militair vliegveld. De tijd, die men hiervoor nodig heeft, wordt exact gemeten. Die tijd wordt op een scorebord geplaatst. Iedereen kijkt met een waar genoegen naar de volgorde op die lijst. Niemand van de deelnemers moppert over de mogelijke verschillende condities of de andere weersomstandigheden waaronder men gereden heeft in vergelijking tot de overige 'coureurs'. 

In plaats van snelheidsmetingen van auto's beoordelen wij met eenvoudige hulpmiddelen de business van allerlei organisaties. Die organisaties laten wij als het ware een 'power lap' afleggen op ons Business Gear - testcircuit.

Het Business Gear - testcircuit kent vier belangrijke bochten. Elke bocht heeft daarbij een eigen moeilijkheidsgraad. 

Bocht nummer 1. Een organisatie moet een duidelijke visie hebben. Onder visie verstaan wij hier: antwoorden hebben op de ontwikkelingen in de wereld. Of je de juiste antwoorden hebt, weet niemand. Je moet wel antwoorden hebben. Die antwoorden geven je een richting. Deze bocht, die het ondernemerschap vorm geeft, krijgt een gewichtstoekenning van 35 punten.

Bocht nummer 2: klantgerichtheid. Iedere organisatie dient tegenwoordig goed te anticiperen op de wensen en behoeften van de klant. Tevreden klanten zorgen voor nieuwe klanten. Internet zorgt hierbij voor een transparante wereld. Klantgerichtheid krijgt in deze bocht een gewichtstoekenning van 30 punten.

Bocht nummer 3: proces. Bij het huidige werken maakt 'command & control' plaats voor 'verantwoordelijkheid & vertrouwen'. Een proces dient de samenwerking tussen de klant en de organisatie te begeleiden waarbij de mythe van beheersbaarheid eindelijk doorbroken wordt. Een proces is dus niet leidend waardoo deze bocht een gewichtstoekenning krijgt van 15 punten.

Bocht nummer 4: vakmanschap. Als organisatie is het een kunst om de juiste talenten te vinden en aan je organisatie te binden door de talenten te laten groeien. Er komt steeds meer schaarste aan bepaalde bekwame mensen. Vakmanschap krijgt een gewichtstoekenning van 20 punten, waardoor het totaal op 100 punten uitkomt.

Puntentotaal: elke bocht van het Business Gear - testcircuit krijgt nu ook nog eens een score: hoe handhaaft de organisatie zich op dit circuit? Deze score wordt door minimaal twee specialisten bepaald aan de hand van de aanwezigheid van de organisatie op Internet. Door de gewichtstoekenning van de bocht te vermenigvuldigen met de score van de organisatie ontstaat een puntentotaal. Het puntentotaal kan variëren van + 1500 tot - 1500 punten. Het puntentotaal leidt tot een bepaalde ranking op onze Business Gear scorelijst.

Studenten hebben drie regio's in Nederland met elkaar vergeleken: regio Amsterdam (Airport), regio Rotterdam (Seaport) en regio Eindhoven (Brainport). Uit hun onderzoek kwam naar voren dat de regio Amsterdam het slechtste scoorde. 

Voor aanvullende informatie: https://www.quinnassociation.com/nl/business_kompas

 

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren