De herder en de 'manager'

Door Frans van Rooij, op 3 mei 2021

Deel deze blog via

Een herder hoedt zijn kudde schapen op een ver en verlaten veld als hij een splinternieuwe BMW i8 cabrio in een stofwolk ziet naderen. De bestuurder, een man elegant gekleed in een pak van Versace, schoenen van Gucci, een bril van Ray Ban en een stropdas van Yves Saint Laurent, stopt en leunt uit het raam. "Als ik jou precies vertel hoeveel schapen jij hebt, krijg ik er dan eentje van je?" vraagt hij aan de herder. De herder kijkt de yup aan en zegt: Öké, waarom niet."

De yup trekt onmiddelijk zijn laptop van Apple op zijn schoot en verbindt deze via bluetooth met zijn mobieltje van KPN. Hij maakt een gprs verbinding met internet, surft naar een website van Nasa en selecteert een navigatiesysteem om zijn exacte positie te bepalen. Hij stuurt vervolgens de data naar een andere satelliet van NASA, die het gebied scant en hem een ultra scherpe foto stuurt. De yub opent Adobe Photoshop en stuurt de foto naar een laboratorium in Hamburg, dat hem na enkele seconden een E-mail stuurt op zijn Iphone met de bevestiging dat de foto is bewerkt en opgeslagen. Via een ODBC connectie maakt hij verbinding met een MS-SQL database en via de E-mail op zijn Iphone laadt hij alle data in een spreadsheet. Na enkele minuten genereeret het programma een antwoord van enkele pagina's, die de yup afdrukt op zijn mini laserjet. Hij kijkt de herder aan en zegt: "Jij hebt exact 1586 schapen." "Dat klopt," zegt de herder, "je mag dus een schaap uitzoeken." De yup stapt uit, zoekt een dier uit en doet hem in de achterbak. Dan zegt de herder: "Hé, als ik jouw beroep raad, geef je dan mijn dier terug?" De yup denkt even na en zegt: "Oké, waarom niet?" De herder zegt: "Jij bent een manager." Ongelooflijk", zegt de yup. "Hoe weet je dat?"

"Dat is niet zo moeilijk" zegt de herder. "Je verschijnt terwijl niemand daarom gevraagd heeft, je stelt een vraag waarop niemand zit te wachten en je wilt betaald worden voor een antwoord dat ik al weet... bovendien begrijp je niets van mijn werk, dus geef mijn hond terug!"

In mijn werkzaamheden vind ik tegenwoordig de rol van een manager een uiting van 'oud denken en oud doen'. Ik zie steeds meer voordelen in het werken met 'rollen' in plaats van werken volgens functiebeschrijvingen. De manager, die de operationele zaken volgens deze werkverdeling op basis van functiebeschrijvingen zou moeten managen, is bij rolverdelingen niet meer nodig. Ik vind dat een goede ontwikkeling, die ook antwoord geeft aan de vier V's, die jongere medewerkers verlangen:

  1. Vertrouwen
  2. Vrijheid
  3. Verantwoordelijkheid
  4. Verbondenheid  

Mijn dagelijkse ervaringen met het werken in 'flocks' (oftewel in zwermen) sluit hierop aan: zwermintelligentie is ontzettend krachtig!

Over Frans van Rooij:
Ambitieuze mensen helpen om hun dromen te realiseren geeft mij een kick. Wanneer die ambitieuze mensen bij innovatieve organisaties werken is de kick intenser.

Meer informatie? Kijk op de website van Performance Community


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren