Wat wordt jouw online marketing strategie?

Door Frank de Hek, op 2 mei 2019

Deel deze blog via

Wanneer je net gestart bent met jouw bedrijf of weinig ervaring hebt met online marketing kan het lastig zijn om te beginnen met het opbouwen van online aanwezigheid. Vragen als ‘Wat heb ik nodig?, ‘Wat moet ik plaatsen?’ en ‘Waarom zie ik geen resultaat?’ zullen misschien door je hoofd zijn geschoten. Een goede strategie kan je helpen om deze vragen te beantwoorden. Een marketingbureau kan samen jouw online wereld te ontdekken.

Online Marketingstrategie
Je wilt je bedrijf online uitbouwen. Hiervoor is een goed aanvalsplan nodig. Daarnaast is niet alleen een marketingstrategie belangrijk, het uitvoeren en opzetten van deze strategie is misschien nog wel belangrijker. Dit moet op een structurele en doordachte manier te gebeuren. Met alleen “even wat zoekwoorden aan uw website toevoegen” of  “snel een Facebookadvertentie maken” kom je er niet. Daarnaast is kennis van marktontwikkeling en trends binnen de branche van jouw bedrijf onmisbaar bij het bepalen van een strategie.

Een goed strategisch plan helpt je om jouw doelen in kaart te brengen. Zonder het stellen van doelen is het vrijwel onmogelijk te achterhalen of de strategie en de daarbij horende middelen hun werk hebben gedaan. Of misschien nog wel belangrijker, wat er in de toekomst wellicht anders kan om meer of betere resultaten te behalen.

In het kort:

  • Heb een aanvalsplan.
  • Een goed strategisch plan helpt doelen in kaart te brengen.
  • Ben op de hoogte van trends en ontwikkelingen binnen jouw branche.
  • Kies de juiste middelen om goed van start te kunnen gaan.
  • Meet inspanningen en stuur bij indien nodig.

De volgende stap
Wanneer er een marketingstrategie is ontwikkeld en doelen bepaald zijn voor jouw bedrijf, is de volgende stap het kiezen en invullen van middelen die jouw strategie ondersteunen. De middelen die je inzet zijn helemaal afhankelijk van het doel dat je als bedrijf hebt. Meer bezoekers op jouw website? Meer klanten naar jouw webshop? Meer offerte-aanvragen via het internet? Dit zijn doelen die elk een andere aanpak met andere middelen vergen, bijvoorbeeld het inzetten van SEO, SEA, Social Media of E-mailmarketing.

Een goed online-marketingbureau kan voor u een goede marketingstrategie ontwikkelen, inclusief advies over deze in te zetten middelen en de invulling hiervan.

Marketingmiddelen
Wanneer je bovenaan in Google wilt staan met jouw bedrijf is adverteren een optie, maar wanneer je lokaal merkbekendheid wilt realiseren is een Facebookcampagne een beter middel. Voordat je middelen kiest, is het belangrijk om te weten welk doel een middel dient en welke het meest geschikt is voor jouw bedrijf. Hieronder staat een korte beschrijving van veelvoorkomende doelen per middel.

E-mailmarketing
E-mailmarketing is hét middel voor klantenbinding en vaak de eerste stap die wij van De Hek adviseren in online marketing. Je kunt hiermee meer omzet genereren uit jouw huidige klantenbestand. Daarnaast zorg je er met e-mailmarketing voor dat je nieuwe én bestaande klanten op de hoogte houdt en op deze manier groeit zonder klanten uit het oog te verliezen. Je kunt e-mailmarketing inzetten voor nieuwsbrieven, servicemails en andere mailings. De juiste mail op het juiste moment kan jouw servicewaarde aanzienlijk vergroten en klantbehoud ondersteunen.

Zoekmachine-optimalisatie
Als je goed vindbaar wilt zijn op het internet en bovenaan in Google wilt staan is zoekmachine-optimalisatie, ook wel SEO, een middel dat dit kan bewerkstelligen. In tegenstelling tot Google Adwords betaal je voor SEO niets aan Google. Je adverteert niet, maar zorgt dat Google jouw website goed kan linken aan een zoekopdracht. Wat je hier zelf voor kunt doen, is optimaliseren van de teksten op jouw website. Hoe meer een zoekwoord op jouw website voorkomt, hoe groter de kans dat je hoger eindigt in Google. De Google-score van een website is afhankelijk van honderden factoren. Neem gerust eens contact op als je hier meer over wilt weten.

Google Adwords
Bij Google Adwords gaat het ook om hoger komen in Google, maar hier betaal je voor jouw positie binnen de zoekmachine. Met Google Adwords bepaal jij bij welke zoekopdrachten je bovenaan in de zoekresultaten wilt komen. Adwords laat jouw advertenties zien aan bezoekers van Google die op een van deze termen gezocht heeft. Zo weet je dat de advertenties die geplaatst worden relevant zijn voor de persoon die deze te zien krijgt. Daarnaast betaal je per bezoeker die naar jouw website wordt doorgestuurd, zodat je exact weet waar budget aan wordt uitgegeven.

Social Media Advertising
Adverteren op social media wordt veel gedaan om webverkeer te genereren en potentiele klanten in contact te brengen met jouw dienst of product. Platforms als Instagram, Facebook en LinkedIn lenen zich hier goed voor. Zo is het bijvoorbeeld op Facebook mogelijk om advertenties te richten op mensen die jouw website al eerder bezocht hebben. Ook op Instagram zijn er mogelijkheden als deze; zo kun je op het platform advertenties richten op interesse. Zo zorg je dat jouw advertenties relevant zijn voor de mensen die deze te zien krijgen.

Meten = Weten
Nadat er middelen gekozen zijn, is het de taak om een kort plan op te zetten om de resultaten van alle kanalen, middelen en campagnes te meten. Zo weet je precies welk onderdeel van jouw strategie je verder helpt in online marketing.

In een ander blog kunnen we hier nog verder op in duiken.
Heb je vragen? Wil je meer weten? Kom dan in actie en neem contact op!

Deze blogpost is geschreven door Frank de Hek, eigenaar van De Hek Online Marketing

Over Frank de Hek:
Frank de Hek is eigenaar bij De Hek Online Marketing. De Hek helpt het MKB al meer dan een decennium met het opzetten en verbeteren van de online aanwezigheid. Wij ontwikkelen uw website, denken mee over de strategie en werven meer klanten voor uw onderneming. Dit doen we samen met u, op een transparante manier. Meer informatie? Neemt u dan gerust contact op.

Meer informatie? Kijk op de website van De Hek Online Marketing


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren