Is jouw bedrijf een specialist of een generalist?

Door Edwin Dijk, op 9 mei 2019

Deel deze blog via

Als ondernemer of directeur ben je eindverantwoordelijk voor alles wat binnen het bedrijf gebeurt. En er gebeurt een hoop, want jij of jullie kunnen een hele hoop betekenen voor de klant. Zo komt het vaak voor dat er steeds meer producten en diensten bij komen. Als een product of dienst immers al eens geleverd is, kan dat er meteen bij op de lijst met diensten die jullie aanbieden. Dat lijkt een slimme zet, maar dat is het lang niet altijd...

Vanuit het marketingperspectief
Als we er vanuit een marketingperspectief naar gaan kijken, kan een wildgroei aan diensten voor twee verschillende problemen zorgen. Allereerst komt de geloofwaardigheid in het geding, maar daarnaast wordt de kans dat je "ergens om bekend" wordt, steeds kleiner.

Laten we Jan als voorbeeld nemen. Hij heeft een klusbedrijf en bouwt vooral garages op eigen grond voor particulieren. Op een dag komt een klant met een vraag: kun jij voor mij misschien ook de badkamer doen? Dat is helemaal niet de specialiteit van Jan, maar toch beslist hij om het te doen. De klus verloopt goed en Jan denkt: dat is leuk bijverdienen, als ik geen garages te bouwen heb, ga ik badkamers bouwen! Tot hij bij een klant aan de gang gaat met de badkamer, en gevraagd wordt om ook even de woonkamer te stucen. En bij de volgende klant maakt hij een dakkapel.

Zie je uiteindelijk de website voor je? Inmiddels is Jan "gespecialiseerd" in garages, badkamers, stucwerk, dakkapellen, et cetera. Geloof jij dat nog? Zelfs al kan hij het immers allemaal, is er geen specialiteit meer in te bekennen en wordt het geheel ongeloofwaardig. Denk aan de opkomst van de All-In-One printer, met printer, scanner en fax. Lange tijd is de overheersende gedachte geweest: als je alles in één koopt, zal er vast iets niet goed werken. Zelfs al is deze kritiek lang niet altijd gegrond.

Niemand kan dus meer roepen bij een garage: daar is Jan in gespecialiseerd. En dat is zonde, want specialistisch werk heeft een aantal voordelen.

Vanuit bedrijfskundig perspectief
Als Jan zich blijft specialiseren in garages, maakt hij kans om dezelfde voordelen te krijgen als bij schaalvergroting. Meer van hetzelfde inkopen, betekent dat je kunt gaan onderhandelen over de prijs. Als de kostprijs omlaag gaat, kan de verkoopprijs hetzelfde blijven terwijl de marge vergroot wordt. Tegelijkertijd kan een specialist vaak iets meer rekenen dan een generalist, omdat men meer vertrouwen heeft in de kwaliteit die afgeleverd wordt en dus graag wat extra betaalt. Het is immers wat duurder, maar dan wordt het wel écht goed gedaan.

Los daarvan, zal de klant ook graag opscheppen over hoe goed het gemaakt is. Het is tenslotte geen koopje geweest, dus zal het tegelijkertijd als statussymbool fungeren. De klant vertelt erover aan zijn buurman of buurvrouw, die vervolgens aan het denken gezet worden om Jan ook maar eens een kijkje te laten nemen of zo'n garage bij hen in de tuin zou kunnen.

In conclusie
De voordelen en nadelen zijn in dit artikel wat uitvergroot, maar het gaat om de strekking. Het biedt meerwaarde om goed na te denken over de diensten en producten die je aanbiedt, en niet altijd mee te gaan in de wens van de klant. Zo kun je namelijk beginnen als bakker en eindigen als cateraar. Als dit binnen het strategisch plan valt, is dat een knappe prestatie, maar als je liever bakker blijft, kun je je beter beperken tot je specialisme.

Over Edwin Dijk:
Edwin is directeur bij TimeTick Business Software en heeft zowel een sterke technische achtergrond als marketingachtergrond. Zijn interesse gaat uit naar het efficiƫnt inrichten van alle aspecten van een onderneming. Natuurlijk door software te gebruiken, maar ook door kritisch naar bedrijfsprocessen te kijken en deze stap voor stap te verbeteren.

Meer informatie? Kijk op de website van TimeTick Business Software


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren