5 tips voor het schrijven van een goede kopregel

Door Jeffrey Rijkhoff, op 29 augustus 2019

Deel deze blog via

Mensen lezen je tekst niet direct, maar kijken er eerst naar. ‘Koppensnellen’ noemen we dat. Als je een krant of tijdschrift pakt, doe je het automatisch. Eerst bekijk je snel alle koppen en pas als iets je aanspreekt, begin je te lezen. Zo werkt het met iedere tekst. Of je nu een blog, webtekst, e-mailing of whitepaper schrijft. Dat maakt het schrijven van een opvallende en pakkende kopregel dus erg belangrijk. Hieronder vind je 5 direct bruikbare tips voor het schrijven van een goede kopregel.

Tip 1. Stel een vraag
Als iemand je iets vraagt, staan je hersenen direct op scherp. Het is immers onbeleefd om niet te antwoorden. Daarom werkt het stellen van een vraag goed als je een kopregel schrijft. Een kopregel als ‘Hoe bewaar je mosterd het best?’ valt meer op dan een kopregel als ‘De beste manier om mosterd te bewaren’.

Tip 2. Gebruik iets dat opvalt
Alles wat anders is dan tekst, valt op in een kopregel. Schrijf getallen daarom niet uit (vijf of zes), maar gebruik het cijfer (5 of 6). Ook symbolen en tekens vallen extra op. Zet daarom eens iets tussen [dit soort haakjes] als je een deel van je kopregel extra wilt laten opvallen.

Tip 3. Zeg dat iets schaars is
Wat iedereen weet, wil of heeft is niet interessant. We willen ons onderscheiden. We willen dus juist iets dat anderen niet weten of hebben. Speel daarop in en maak je lezer hebberig. ‘Boek nu, er zijn nog maar 3 plaatsen’ of ‘Geheimen die niemand kent om stroom te besparen.’

Tip 4. Maak het je klant gemakkelijk
Iedereen heeft haast. Iedereen wil het zich gemakkelijk maken. En Iedereen wil alles nu. Of toch in ieder geval héél snel. Speel daarop in, want kopregels die snelle resultaten beloven, doen het altijd goed. ‘Snelle en eenvoudige oplossingen voor mensen met geldzorgen.’

Tip 5. Noem een aantal
Mensen houden van lijstjes. Daarom bestaat deze blog ook uit 5 tips. Een lijstje geeft overzicht en is eenvoudig te scannen en te lezen. Noem daarom ‘ 5 nieuwe ideeën’ of ‘de 7 beste methoden’ in je kopregel. Dan heb je direct de aandacht van je lezer.

Vooruit, nog één extra tip. Wil je een stap verder gaan en écht creatieve kopregels schrijven? Lees dan ook dit artikel over de trucs die professionele copywriters gebruiken.

 

Over Jeffrey Rijkhoff:
Jeffrey Rijkhoff is trainer bij ISCV Schrijftrainingen en heeft daarvoor jarenlang gewerkt als freelance copywriter. Hij heeft minstens 15.000 teksten geschreven voor websites, mailingbrieven, blogs, persberichten en whitepapers voor opdrachtgevers als CliniClowns, Habitat for Humanity, FedEx, ABN AMRO en vele mkb-bedrijven. Jeffrey verzorgt schrijftrainingen met open inschrijving, maar ook incompany.

Meer informatie? Kijk op de website van ISCV Schrijftrainingen


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren