Inspiratie kwijt? Zo stimuleer je je creativiteit!

Door Giovanna Jansen, op 26 oktober 2019

Deel deze blog via

 

Er zijn momenten dat je zeer geïnspireerd bent en de tekst zo uit je pen vloeit. Maar soms moet je wat meer moeite doen om de inspiratie terug te vinden. En soms kom je zelfs helemaal vast te zitten tijdens het schrijven. Je bent je inspiratie kwijt. Hoog tijd om te kijken wat de creativiteit nou eigenlijk blokkeert. Als je weet wat de stopper is kun je hem uit de weg ruimen.

 

Creativiteitsblokkers zijn vaak:

-          Falen

-          Schaamte

-          Onzekerheid

 

Je voelt dat je gefaald hebt omdat je werk niet is geworden wat het moest zijn. Je krijgt ook nooit iets af! Of je bent onzeker over je eigen werk. Zelf vind je het leuk, maar anderen vinden het vast prut. Of je schaamt je omdat je anders schrijft of creatief bezigt ben dan de meeste mensen.

 

Bij mij speelde onzekerheid mij lange tijd parten. Daardoor heb ik wel eens periodes van een paar maanden gehad dat ik niet schreef. Ik was de inspiratie kwijt. Immers als ik al twijfelde of het goed was, dan zou een ander het vast waardeloos vinden. Totdat ik het leerde omkeren. Tevens leerde ik luisteren naar de mensen die wél gezegd hadden dat het goed was. Dat is lange tijd mijn strohalm geweest totdat ik leerde de onzekerheid te overwinnen. Dat wil overigens niet zeggen dat het nooit meer de kop opsteekt hoor. Helaas hoort dat bij het leven denk ik, van tijd tot tijd twijfelen, maar als dat gebeurt keer ik het wel weer sneller om.

 

Keer falen om

Wanneer je iets gemaakt hebt en het boos in een hoek gegooid hebt, of dat nou bladzijden van je manuscript zijn, of een schilderij of een aardewerkvaas is, wees dan niet te streng voor jezelf. Je hebt niet gefaald. Je wilde iets maken en dat werd anders dan bedacht. Dat is niet goed of fout, het is alleen anders. Daar kun je twee kanten mee op. Het in die hoek laten liggen en denken ‘dat wordt het ‘m dus niet’ en helemaal overnieuw beginnen. Of, je raapt het op en gaat ermee verder. Kijk er nog eens goed naar. Waarom is het anders geworden? Misschien is de weg die je per ongeluk ingeslagen bent, uiteindelijk wel leuker, beter. Ga ermee verder en kijk waar je uitkomt.

 

 Ga iets anders doen

Als je vastzit in je creativiteit kan het ook goed helpen om iets totaal anders te gaan doen. Ga een boek lezen, maak een fietstocht, ga de schuur verven, ga tuinieren.

“If you can’t do what you long to do, go do something else.” – Elizabeth Gilbert

Dat voelt misschien als uitstelgedrag, iets anders gaan doen, maar volgens Elizabeth Gilbert in Big Magic, is het dat niet als je het met de juiste intentie doet. Dan is het beweging en inspiratie wordt altijd aangetrokken door beweging. Gilbert zegt daarop: ‘Zwaai met je armen. Maak iets. Doe wat. Doe iets!’ Herinner je zelf met een vorm van creatief bezig zijn, en met vertrouwen, eraan dat als je maar enthousiast doet, de inspiratie uiteindelijk bij je terugkomt.

 

 Evalueer

Door het “falen” in dat waar je juist zo goed in bent als evaluatiepunt te gebruiken, kun je weer vooruit komen. Dit is het moment om je af te vragen of je dit écht wilt doen. Als het mee zit, maar ook als het tegen zit. Als je hier “ja” op kunt zeggen zal je merken dat je creativiteit weer meer begint te stromen.

“Just because it isn’t happening right now doesn’t mean it never will.” – Mindset of greatness

 

Ben jij wel eens je inspiratie kwijt door een van deze blokkers?

Groetjes,

 

Giovanna

Deze blog verscheen eerder op Over Schrijven Gesproken.

Over Giovanna Jansen:
Als schrijver en redacteur heb ik een gevarieerde baan. Geen dag is hetzelfde. Naast het schrijven van boeken, schrijf ik wekelijks artikelen, blogs, webteksten en social media content voor diverse opdrachtgevers. Daarnaast corrigeer ik met veel plezier manuscripten voor diversen uitgeverijen. Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.overschrijvengesproken.nl

Meer informatie? Kijk op de website van Over Schrijven Gesproken


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren