De kracht van de hashtag

Door Naomi Verduyn Lunel , op 23 mei 2019

Deel deze blog via

Online Marketing: De kracht van de hashtag

Op social media zie je ze met grote regelmaat voorbij komen; #, oftewel de hashtag. Wanneer gebruik je deze #hashtags en wat kun je ermee bereiken? Je leest het in in mijn blog!

De hashtag

De hashtag wordt gebruikt om een post op zowel LinkedIn, Facebook, Instagram als Twitter, aan een bepaald onderwerp toe te kennen. Het woord dat wordt geschreven achter deze # wordt dan direct als link gepresenteerd. Wanneer hier op geklikt wordt, verschijnen alle posts met dezelfde hashtag overzichtelijk bij elkaar.

Hashtags worden veelal het meest gebruikt op LinkedIn, Instagram en Twitter (en af en toe op Facebook), en zijn een creatieve manier om aan te geven waar je over post. Hashtags kun je eigenlijk voor de volgende doeleinden gebruiken:

  • om berichten of specifieke informatie te vinden over een bepaald onderwerp
  • om je gedachten te delen in een reactie
  • om je verbonden te voelen of je te verbinden met een community.

Wil je aansluiten bij een bestaande discussie of een onderwerp? Check dan altijd van te voren even onder welke # over dit onderwerp wordt gepost. Bedenk je zelf een nieuw #topic? Kijk dan altijd even of deze naam niet al wordt gebruikt en je hierdoor wordt geassocieerd met een compleet ander onderwerp.

Gebruik de hashtag als zoekfunctie op LinkedIn

hashtag zoekfunctie LinekdIn Naomi Online Marketing afbeelding

Bedenk van te voren goed met welk zoekwoord je gevonden wilt worden. Zoek je bijvoorbeeld een freelance online marketing professional voor jouw bedrijf? Gebruik dan in je post niet alleen het betreffende onderwerp van de post of slechts de term #freelancer maar neem bijvoorbeeld #freelancergezocht of #onlinemarketingfreelancergezocht om doelgericht geïnteresseerden op jouw pagina uit te laten komen.

Hashtag vs. Twitter

Hashtag vs Twitter Naomi Online Marketing blog afbeelding

Op Twitter is het eerste gebruik van de hashtag ontstaan. Je kunt hiermee aansluiten aan bestaande discussies of onderwerpen, zodat ook ‘niet-volgers’ jouw bericht kunnen vinden. Ook in je biografie kun je een aantal #woorden plaatsen, die relevant zijn voor jouw profiel. Wil je weten over welk onderwerp via hasthags het meest gedeeld worden? Check dan vooral de de website van Ritetag om te zien of een #onderwerp op Twitter en andere social media kanalen veel gedeeld wordt. Hier zie je hoeveel unieke posts er van zijn en bijvoorbeeld wat de gerelateerde tags te zijn. Echt een aanrader!

Hashtag vs. Facebook

Hashtag vs. Facebook Naomi Online Marketing blog afbeelding

Bij Facebook volstaan vaak al één of twee hashtags per post. Plaats deze het liefst aan het einde van je post, zodat het niet stoort tijdens het lezen. Bij Facebook is de impact en het bereik van het gebruik van hashtags een stuk lager als bijvoorbeeld op Twitter of Instagram. Dit komt omdat lang niet alle profielen openbaar zijn. Je kunt je doelgroep op Facebook daarom beter bereiken door reclame advertenties in te zetten en dus gebruik te maken van gesponsorde content. Wil je hier meer weten? Ik daag je uit om met mij een gesprek aan te gaan! En voor die tijd? Voor die tijd lees je gerust even de resterende tips in deze blog.

Hashtags vs. Instagram

Hashtag vs. Instagram Naomi Online Marketing blog afbeelding

Op Instagram kun je het bereik van je posts flink vergroten door de juiste #hashtags te gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je erachter komt welk #onderwerp jouw doelgroep gebruikt en waarop je gevonden wilt worden. Je kan op dit social media kanaal flink losgaan met het aantal hashtags, gebruik er rustig tien. Meer dan tien zou ik niet aanraden, anders wordt het echt een ´overkill´ aan hashtags.

Populaire hashtags op Instagram

Wil je meer inzicht krijgen in welke hashtags populair zijn op Instagram? Bekijk dan dit artikel (bron: Frankwatching) met daarin een infographic met de populairste hashtags van het afgelopen jaar op Instagram per categorie voor een aantal onderwerpen. Super handig!

Populaire topics op Twitter

Ook op Twitter kun je eenvoudig en snel de meest populaire topics raad plegen. Wanneer je de website van Twitter opent, zie je dit in de linker kolom altijd de meest actuele en trending topics (onderwerpen) van die dag. En vergeet vooral niet de eerder genoemde online tooling Ritetag, waarmee je eenvoudig erachter komen of een topic een actuele en kortdurende hype is, of dat er ook een alternatief is waar op de lange termijn op regelmatigere basis naar gezocht wordt.

Want to know more?

Naomi Online Marketing website afbeelding

Ben je benieuwd naar meer manieren hoe je de hashtag effectief kunt inzetten om jouw online zichtbaarheid te vergroten? Uiteraard kan ik jou als freelance online marketing professional hier uitstekend bij helpen. Of heb je andere vragen en wil je meer weten wat ik voor jou als online marketing professional kan betekenen? Bekijk dan mijn website: www.naomionlinemarketing.nl. Ik ben je graag van dienst!

Over Naomi Verduyn Lunel :
Hi, ik ben Naomi! Ben je op zoek naar een freelance online marketing professional, die je kan helpen om meer online zicht –en vindbaarheid te genereren? Wil je graag meer naamsbekendheid of klanten langer aan je binden? Of heb je hulp nodig met het creëren van spraakmakende social media campagnes? Dan moet je bij mij zijn! En het leuke is. Ik doe nog veel meer. Ik sta direct klaar om jou te helpen. Bekijk voor meer informatie mijn website: https://www.naomionlinemarketing.nl/ en ontdek wat ik voor jou kan betekenen!

Meer informatie? Kijk op de website van Naomi Online Marketing


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren