In deze tijd van online adverteren, A/B testen en online sales funnels lijkt het wel alsof marketing in zijn geheel vervangen is door "online marketing". Ook veel online marketing bureaus hebben vaak weinig kaas gegeten van marketing als breder onderwerp, dus richten zich vooral op "hoger in Google" en "efficiënt adverteren met AdWords". Als je een beetje mazzel hebt, doen ze nog aan conversie-optimalisatie, maar dan heb je het toch echt wel gehad.
Begrijp me niet verkeerd: een goede positie in Google (in de organische zoekresultaten, zoals dat in jargon heet) is belangrijk. En als je adverteert (SEA), wil je niet teveel betalen voor te weinig conversie (verkoop). Als je dat wel doet, verlies je effectief geld op je campagne en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Conversie-optimalisatie is voor een website, wat de winkelinrichting is voor de Albert Heijn: zorgen dat men zoveel mogelijk koopt en zo min mogelijk drempels tegenkomt richting de kassa. Enorm belangrijk voor iedere website met een verkoopdoel, het verdubbelen van je conversie (van 0,5% naar 1%) is namelijk makkelijker dan het verdubbelen van het aantal bezoekers. Maar het verdubbelen van je conversie betekent wel een verdubbeling van je omzet via je website. In andere woorden: ook conversie-optimalisatie is belangrijk.
Een mooie website, een AdWords campagne én een sales funnel (conversie-optimalisatie). Bijna de ideale online marketing mix. En nu komen de klanten naar binnen rennen, toch? Dat valt in de meeste gevallen toch een beetje tegen. Wil je namelijk écht groeien, zul je meer moeten doen dan al je pijlen op "online" richten.
Het probleem is dat alle optimalisatie die online plaatsvindt, op basis van data gebeurt. Heel goed natuurlijk, want op die manier weet je relatief zeker dat je geen verkeerde beslissingen neemt. Het probleem is dat veel data krijgen meestal met je advertentiebudget gebeurt en met name het begin van je campagne dus veel geld kost. Dit is het punt waarop veel ondernemers de stekker eruit trekken, het lijkt een bodemloze put.
En dan het slechte nieuws: heb je geen goed marketingbedrijf in de arm genomen, dan is het waarschijnlijk ook een bodemloze put. Als je een online marketeer hebt en je bent hier niet van op de hoogte, dan kun je je afvragen of hij de kosten waard is. Dit zijn essentiële onderdelen van het opzetten van een succesvolle SEA campagne.
Waar je met je campagne heen wilt, is optimalisatie op conversie. Waar veel bedrijven zich richten op "hoeveel klikken", moet jij je afvragen "hoeveel conversie". Uiteindelijk wil je gewoon van elke euro, meer dan een euro maken. Een klik op je advertentie is namelijk op zichzelf "waardeloos". Veel klikken en weinig conversie betekent dat mensen iets anders verwachten dan ze voorgeschoteld krijgen. Dat is dus een probleem, maar wel een probleem dat opgelost kan worden door goed te matchen tussen je advertentie en je landingspagina (de pagina op je website, waar je terecht komt na het klikken op de advertentie).
In het kort:
En misschien nog de belangrijkste tip: vergeet niet om ook je offline marketing op orde te hebben. Mensen zijn nog altijd vatbaar voor een mooi visitekaartje, een mooie brochure of een stijlvolle offertemap. Ga voor jezelf na welke andere middelen (online of offline) bij jou en jouw bedrijf passen. Of probeer eens een handgeschreven briefje bij een relatiegeschenk. Er is niets waardevoller dan een stukje persoonlijke aandacht, wanneer iemand het niet verwacht.
Succes!
Over Edwin Dijk:
Edwin is directeur bij TimeTick Business Software en heeft zowel een sterke technische achtergrond als marketingachtergrond. Zijn interesse gaat uit naar het efficiƫnt inrichten van alle aspecten van een onderneming. Natuurlijk door software te gebruiken, maar ook door kritisch naar bedrijfsprocessen te kijken en deze stap voor stap te verbeteren.
Meer informatie? Kijk op de website van TimeTick Business Software
Er zijn nog geen reacties.Meld je aan met LinkedIn om te reageren