Zo krijg je jouw droombaan Deel 2 – Het gesprek

Door Giovanna Jansen, op 14 februari 2020

Deel deze blog via

 

Heb je je droombaan gevonden tussen alle vacatures, maar weet je niet of jouw motivatiebrief en cv wel goed genoeg zijn om die baan ook te krijgen? Of je heb al zo vaak gesolliciteerd maar haken ze na de eerste sollicitatieronde af? Tijd om het anders aan te pakken. Met onderstaande tips zorg je dat je droombaan binnen handbereik komt.

 

In deel 1 vertelde ik je hoe je jouw sollicitatiebrief en cv er top kan laten uitzien. In deel 2 deel ik de beste tips voor het sollicitatiegesprek met je.

 

Voorbereiding

 

Bereid je goed voor op het gesprek. Zorg dat je je verdiept hebt in het bedrijf. Zie ook deel 1 van dit artikel. Wie leidt het bedrijf? Hoe lang bestaat het al? Hoe is het ontstaan? Wat doen ze en waar staan ze voor?

 

Verdiep je in de vacature

 

Lees de functieomschrijving goed door. Vooral wanneer je nog geen of weinig werkervaring in deze functie hebt. Wat moet je kunnen? Kun je dat al? Wat kan je nog leren? Met bijscholing of door werkervaring? Wat verwacht het bedrijf van je? Door je er goed in te verdiepen sta je tijdens het gesprek niet met een mond vol tanden.

 

Geijkte vragen

 

Bij negen van de tien sollicitatiegesprekken komen standaardvragen voor. Je weet nooit precies wat ze zullen vragen, maar door hier thuis wel al over na te denken, weet je wat je op de meeste standaardvragen zou kunnen antwoorden. Veel voorkomende vragen zijn:

 

·         Noem een paar positieve eigenschappen van jezelf.

 

·         Noem een paar negatieve eigenschappen van jezelf.

 

·         Waarom solliciteer je op deze functie?

 

·         Wat weet je over … (naam bedrijf)?

 

·         Waar zie je jezelf over vijf jaar?

 

·         Waarom zouden wij voor jou en niet voor een andere kandidaat moeten kiezen?

 

·         Als we een collega of vriendin van je zouden vragen hoe ze jou zouden moeten omschrijven, wat zouden ze dan zeggen?

 

Wees jezelf

 

Wanneer je je anders (stoerder, zelfverzekerder, slimmer, getalenteerder) voordoet, kom je onecht over. Degene met wie je het gesprek hebt, heeft dit meteen door en je zal je er wellicht op wijzen. En je er zeer waarschijnlijk door afwijzen.

 

Wees eerlijk

 

Je mag best je talenten en werkervaring aandikken, maar ga geen dingen verzinnen. Nog los van het feit dat je een nieuwe baan niet met leugens wilt beginnen, is de kans groot dat je vroeg of laat door de mand valt. Wees ook eerlijk als je iets wat gevraagd wordt niet weet. Je kunt niet alles weten.

 

Wees niet (te) nerveus

 

Een beetje gezonde spanning is normaal. Maar het is nergens voor nodig om nerveus te zijn. Als je nerveus bent kom je onzeker en gestrest over. Je toekomstige werkgever kan onbewust het gevoel krijgen dat je de geboden functie niet aan zal kunnen. Tevens voelen de meeste mensen zich ongemakkelijk bij nerveuze mensen, en willen ze zulke mensen het liefst vermijden. En ze zeker niet aannemen.

 

Kledingtip

 

Tot slot nog wat kledingadvies. Kleed je naar de functie. Formeel of wat meer casual. Kies je kleding met zorg. Misschien een open deur, maar let op dat het schoon en fris is. Uiteraard ook niet kapot. En misschien wel het meest belangrijke: dat jij je er prettig in voelt. Doe geen mantelpakje aan als dat totaal niet bij je past. Hetzelfde geld voor mannen wat betreft een driedelig pak. Degene met wie jij het gesprek hebt zal merken dat je je niet op je gemak voelt. Hij kan niet weten dat dat door een verkeerde kledingkeuze komt. Beter kun je dan een nette (spijker)broek aantrekken met een mooie blouse en een colbertje erop.

 

Heel veel succes toegewenst!

 

Groetjes,
Giovanna

Deze blog verscheen eerder op Over Schrijven Gesproken.

Over Giovanna Jansen:
Als schrijver en redacteur heb ik een gevarieerde baan. Geen dag is hetzelfde. Naast het schrijven van boeken, schrijf ik wekelijks artikelen, blogs, webteksten en social media content voor diverse opdrachtgevers. Daarnaast corrigeer ik met veel plezier manuscripten voor diversen uitgeverijen. Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.overschrijvengesproken.nl

Meer informatie? Kijk op de website van Over Schrijven Gesproken


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren