1. Geen clichés.
‘9-tot-5-mentaliteit’, ‘spin in het web’ en ‘initiatiefrijk’ zijn verre van origineel. Deze termen en uitdrukkingen worden continu gebruikt, en verliezen daardoor betekenis. Kortom: je vacature valt niet op. Maar moet dat dan? Jazeker, althans: als je kandidaten wilt aantrekken. Want reken maar dat sollicitanten met hun ogen rollen als ze jouw clichématige vacature lezen.
2. Wees concreet.
Goed voorbeeld: de ‘informele sfeer’ (die tegenwoordig op elk kantoor ‘hangt’, maar dat terzijde). Houdt dit in dat je prima in je onesie naar kantoor kunt komen en niets te gek is? Of betekent dit strak in het pak, met gezellige ‘hee-hoe-was-jouw-weekend’-praatjes bij de koffieautomaat? Wees specifiek, want alles en iedereen is tegenwoordig informeel. Dit geldt ook voor termen als proactief, dynamisch en flexibel. Wie is dat niet, anno 2019?
3. Hou je in met eisenlijstjes.
Niemand is perfect, ook je kandidaten niet. Oneindig lange lijstjes met vereisten op het gebied van werkervaring, opleiding en karaktereigenschappen kunnen je kandidaten de stuipen op het lijf jagen. Terwijl ze misschien wel het talent in huis hebben dat je zoekt. Zonde. Opsommingen kúnnen werken, mits je ze met mate gebruikt. Zet daarom alleen vaardigheden op een rij die echt met de functie te maken hebben. Want ‘communicatieve vaardigheden’ heb je bij elk beroep nodig.
4. Weet voor wie je schrijft.
Opdracht: beschrijf je ideale kandidaat zo uitgebreid mogelijk. Maak desnoods een tekening van die persoon. Klinkt misschien kinderachtig, maar hierdoor weet je wel wie je precies zoekt. Je zult zien dat het makkelijker wordt om de vacature te schrijven. Waarom? Omdat je je perfecte kandidaat duidelijk voor ogen hebt en zo makkelijker een dialoog kunt starten.
5. Waarom jij?
Er zijn genoeg concurrenten die – net zoals jij – staan te springen om personeel. Dus geef goede argumenten waarom de kandidaat uitgerekend voor jou moet kiezen. Niet vanwege de vrijmibo en de werksfeer, want die zijn overal leuk. Hebben jullie een kantoorkat? Speciale events of trainingen? Laat het weten. En geef details, want zo krijgen kandidaten een beter beeld van je bedrijf. Welke koffies drinken mensen? Hoe ziet lunchtijd eruit? En: wat voor types werken er eigenlijk?
6. Schrijf zoals je praat.
Dus niet: ‘Gedurende je dienstverband staat implementatie van veranderingsprocessen hoog in het vaandel’. Maar: ‘Je houdt je vooral bezig met veranderingen binnen de organisatie’. Gewoon simpel, net zoals je het je buurvrouw zou uitleggen. Als je met je doelgroep in gesprek wilt gaan, kan vaktaal natuurlijk best handig zijn. Maar jargon is meestal nergens voor nodig, omdat lezers dit vaak niet begrijpen. Laatste tip: vermijd ‘marktconform salaris’. Zeg waar het op staat, daar win je punten mee. En sollicitanten!
Er zijn nog geen reacties.Meld je aan met LinkedIn om te reageren