Marketing van zelf-gepubliceerde boeken

Door Kamiel Verwer, op 5 september 2019

Deel deze blog via

Als je zelf je boek uitgeeft, heb je in eerste instantie de schijn tegen. Mensen vermoeden dat je het aan 'echte' uitgevers hebt voorgelegd en vanwege gebrek aan kwaliteit bent afgewezen. Maar er kunnen goede redenen zijn om zelf te publiceren. Het belangrijkste is dat je jezelf serieus neemt. En daar hoort ook een degelijke marketingstrategie bij.

Het is anno 2019 een fluitje van een cent om zelf een boek uit te geven. ISBN-nummer kopen (€ 12,50) en een PDF-bestand uploaden - klaar is Kees. Het boek is enkele dagen later te vinden op de grote digitale boekwinkels, en je ziet je publicatie op allerlei sites verschijnen.

Het probleem is alleen: jouw doelgroep ziet je boek nog niet. Er zijn een paar overwegingen te maken:

  1. Wat is de marktsituatie en wiie is de concurrent? Als je bijvoorbeeld publiceert voor het algemene publiek moet je concurreren met uitgevers die een enorm marketingbudget hebben en de technische know-how om het boek aan de man te brengen. Voor een niche-markt werkt dat heel anders. Voor grote uitgeverijen is een afzet van minder dan 1000 exemplaren niet interessant, dus zij zullen er geen energie in steken. Hier kun je als kleine zelfstandige uitgeverij dus opvallen (lees: bovenaan staan bij Google).
  2. Is je boek primair commercieel? Een interessante marketingstrategie is om boeken gratis (voor e-books, paperback tegen kostprijs) weg te geven, zoals bijvoorbeeld de poëzie-uitgeverij Gaia Chapbooks dit doet. Dit verbetert je online aanwezigheid, en komt je andere, meer commerciële, projecten ten goede.
  3. De link of shortlink naar je boek moet je natuurlijk zo veel mogelijk delen of alle sociale media. Schrijf er een blogpost over die lekker wegleest en de kans loopt ook gedeeld te worden. Hoe specifieker je doelgroep is, hoe gemakkelijker het gaat. Je kunt dan namelijk de stap overslaan die door grote marketingbedrijven met kunstmatige intelligentie wordt uitgevoerd. Ik noem dat "small big data": je doelgroep is klein genoeg om zelf het overzicht te behouden. Denk bijvoorbeeld aan een specifieke hashtag op Instagram.

Wanneer je in Nederland woont moet je daar zoveel mogelijk gebruik van maken! Als zelfstandige uitgever die woont en werkt in Zuid-Korea (!) is dat het enige aspect dat ik mis. Schrijf boekhandels aan, ga bij speciale boekhandels langs (weer geldt dat het gemakkelijker is wanneer je een specifieke kleine doelgroep hebt), ga met de fiets op boektoernee door het land.

Je kunt het zo leuk maken als je zelf wilt, maar wanneer je voelt dat je alleen maar bezig bent met aandachttrekkerij, zou ik ervan afraden. Dan is het beter je te concentreren op het schrijven van je volgende boek.

Over Kamiel Verwer:
Ik woon met mijn vrouw en dochter (2013) in Seoel, Zuid-Korea, waar ik werkzaam ben als schrijver en vertaler (vooral op marketinggebied). Ik heb verschillende boeken gepubliceerd en onderhoud een blog op www.creativechoice.org

Meer informatie? Kijk op de website van thuis


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren