Een LinkedIn-marketingstrategie in maar 3 stappen

Door Amanda Hendriks, op 2 oktober 2019

Deel deze blog via

Laat ik voorop stellen dat iets doen op LinkedIn, beter is dan niets doen. Of zoals een businesscoach ooit tegen mij zei: “Een imperfecte actie is beter dan geen actie”. Maar door je LinkedIn-marketing volgens een plan aan te pakken ga je er wel veel meer uithalen. Omdat je na hebt gedacht over wat je ermee wilt bereiken en wat daarvoor de slimste stappen zijn. Maar hoe ontwikkel je nu een LinkedIn-marketing-plan dat je geen weken de tijd kost én niet in een la verdwijnt? Dat lees je in dit blog.

Stap 1: bepaal je huidige situatie

Om te bepalen wat voor jou de beste stappen zijn om te nemen, moet je natuurlijk weten waar je nu bent én waar je naartoe wilt. Ik heb ontdekt dat mijn klanten in grofweg 3 groepen of LinkedIn-ondernemersfases op te delen zijn:

  1. Ondernemers die marketing nog best een ding vinden en zichzelf met behulp van vooral hun persoonlijke LinkedIn-profiel zichtbaar willen maken zodat potentiële klanten hen zien. Soms plaatsen ze een bericht, maar niet stelselmatig.
  2. Ondernemers die de nut en noodzaak van goed zichtbaar zijn in de smiezen hebben. Ze zetten daarvoor hun persoonlijke LinkedIn-profiel in en plaatsen geregeld content.
  3. Ondernemers die zelf actief binnen LinkedIn op zoek gaan naar potentiële klanten en zelf ook actief contact met hen leggen.

Ik heb hier trouwens totaal geen oordeel over. Of je nu in de eerste, tweede of derde groep valt, alles is goed! Jouw groep of ondernemersfase heeft wel invloed op hoeveel klanten je aantrekt en dus op hoe snel je groeit, maar ik vind het belangrijker dat de stappen bij je passen. Als dit niet zo is, ga je ze toch niet uitvoeren en juist die actie zorgt voor succes.

Stap 2: bepaal je doel

In welke groep val je nu? En zou je een groep willen opschuiven? Welke doelen kun je daarvoor formuleren? Bijvoorbeeld rondom aantal connecties, aantal profielbezoekers, aantal te posten berichten, gemiddeld aantal views per bericht, gemiddeld aantal likes of reacties per bericht etc. Kortom, maak je doelen concreet en meetbaar.

SMART is daarvoor een handige manier. SMART staat voor:

  • Specifiek: wat wil je precies bereiken?
  • Meetbaar: hoe weet ik wanneer ik mijn doel heb bereikt?
  • Acceptabel: is het doel voor jou acceptabel? Het mag best een beetje schuren, maar moet wel haalbaar voelen.
  • Realistisch: is het een uitvoerbaar plan met aanvaardbare inspanningen? Denk aan de 80/20-regel.
  • Tijdsgebonden: binnen welke periode wil je je de doel behaald hebben?

Stap 3: bepaal je stappen

Die zijn afhankelijk van de LinkedIn-ondernemersfase waar je in zit (of waar je heen wilt) en wat je prettig vindt.

In de eerste fase focus je je vooral op je persoonlijke LinkedIn-profiel en eventueel een LinkedIn-bedrijfspagina. Verdiep je in je ideale klant en schrijf je profielteksten volledig op hun lijf. Zodat ze zich herkennen en erkend voelen. Ze moeten voelen dat jij precies snapt waar zij mee worstelen en dé aangewezen persoon bent om hen daarbij te helpen.

In de tweede fase ga je die inzichten in je ideale klant, naast op je persoonlijke profiel, ook etaleren via je content. Je beantwoordt precies de vragen die ze hebben, bespreekt precies de dingen waar zij `s nachts van wakker liggen en helpt ze door het delen van je kennis al een stukje op weg in het oplossen ervan.

In de derde fase ga je met behulp van de zoekfunctie op zoek naar jouw ideale klant. Vervolgens ga je een relatie met hen opbouwen. Dat kan door het posten van waardevolle content op je tijdlijn, dus openbaar, maar ook met persoonlijk voor hen op maat gemaakte berichten en tips via de LinkedIn-chat.

Je ziet dat jouw controle, jouw invloed op de relatie die je opbouwt met je connecties (en de snelheid) toeneemt naarmate je doorschuift in de LinkedIn-ondernemersfases.

Over Amanda Hendriks:
Ik ben Amanda Hendriks en ik help ondernemers om zich met behulp van LinkedIn te verkopen zonder te hoeven leuren. Ik combineer mijn jarenlange ervaring in marketing met mijn kennis van LinkedIn om je niet alleen te leren waar je de knopjes vindt, maar je ook te laten zien hoe je LinkedIn toepast om jouw bedrijf beter vindbaar en dus zichtbaar te maken, jezelf als expert profileert en jouw ideale klant te vinden. Je kunt bij mij terecht voor zowel 1-op-1-sessies als (incompany) groepstrainingen.

Meer informatie? Kijk op de website van Link Je Klant


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren