Positieve reviews altijd waardevol voor je bedrijf? NEE HOOR!

Door Maud Ebbekink, op 1 juli 2019

Deel deze blog via

 

Huh? Hoezo niet Maud? Ik zal het je uitleggen.

 

Weet je waar het misgaat in 80% van de referenties?

Ze zijn te algemeen.

  • ·       “Piet heeft me uitstekend geholpen met mijn belastingaangifte. Ik ben tevreden.”.
  • ·       “Kees Jan is bij me wezen behangen. Ziet er mooi uit.”
  • ·       “Aardige kledingkast voor dit geld. Mijn dochter is er blij mee.”

 

Leuk voor je ego, maar het is onvoldoende om een onuitwisbare indruk te maken op potentiële klanten. Want die hebben hier weinig aan. Aan dat feit kan ik niks veranderen.

 

Wat moet je dan WEL DOEN?
Ik ga het je vertellen.

 

Van nature twijfelt een websitebezoeker over zijn aankoop. Helemaal als het duur is of een risico met zich meebrengt. Ze hebben een lichte vorm van wantrouwen als ze boven de bestel- of contactbutton hangen met hun cursor. Zo is ons brein nou eenmaal.

 

Goede referenties van klanten die hen voor zijn gegaan bieden uitkomst om twijfels en bezwaren weg te nemen. Daarom is het slim om het juiste soort reviews te verzamelen. Als je het goed aanpakt toon je aan dat je een goed product of puike dienst aanbiedt.

 

Je wil potentiële klanten laten zien dat jij de klus klaart. Dat jij de go-to-man bent in jouw niche. Of vrouw natuurlijk. Dan heb je meer nodig dan een algemeen zinnetje. Ook al is deze positief. Je prospect wil weten WAAROM iemand blij of minder happy is. Geef hem dat inzicht.

 

Wat was de reden om het product te kopen? Welk onderdeel van de dienst was boven verwachting? Had deze klant twijfels voordat hij de aankoop deed? Wat deed hem over de drempel helpen? Hoe was de ervaring tijdens het gebruik ervan? En is het probleem van de klant opgelost of zijn doel behaald?

 

Mijn advies is daarom de juiste vragen te stellen als je om een review vraagt. Laat je klant zijn verhaal vertellen. Vraag hem om zijn ervaring. Laat hem zijn verhaal doen. En durf hem ook te vragen naar zijn twijfels en bezwaren vooraf.

 

Lezers herkennen zich dan beter in het verhaal, omdat ze denken “Hé, dat probleem heb ik ook!”. Dit stukje herkenning en inlevingsvermogen heb je nodig als je écht overtuigende reviews op je site wilt zetten.

 

Wat je dan krijgt zijn onderstaande reviews.

  • ·       “Piet heeft me uitstekend geholpen met mijn belastingaangifte. Ik vind het elk jaar een worsteling om me ertoe te zetten. Ik heb geen idee welke aftrekposten ik kan gebruiken, dus dat kosten me bakken met tijd om zelf uit te zoeken. Dit jaar heb ik voor het eerst de belastinguitgifte uitbesteed. Een vriend vertelde over zijn positieve ervaring met zijn accountant Piet, maar ik heb geen geldboompje in de tuin. Na twijfelen heb ik toch gebeld en hij stelde me gerust dat hij meer zou opleveren dan kosten. En hij heeft zijn belofte waargemaakt. Ik krijg nu zelfs een driehonderd euro terug van de Belastingdienst terwijl ik normaal altijd bij moet betalen!”

  • ·       “Ik keek al jaren aan tegen behang waarvan de hoekjes steeds verder loslieten. En eigenlijk vond ik de kleur niet meer mooi. Via Werkspot vond ik gelukkig Kees Jans’ Behangtoko. Ik moest een maand wachten voordat hij tijd had, maar hij was goedkoper dan andere bedrijven dus dat had ik ervoor over. Het behang heb ik zelf gekocht bij de bouwmarkt en Kees Jan heeft gezorgd voor professionele lijm zodat het goed zou blijven plakken. In twee werkdagen heeft hij mijn oude behang eraf gehaald en het nieuwe erop geplakt. Ik zie zelfs geen naadjes tussen de banen, dus dan weet je zeker dat het goed is. Mijn woonkamer en hal zien er weer mooi uit!”

  • ·      “Mijn dochter van 10 had een nieuwe kledingkast nodig. Die van Leenbakker zag er op de site prima uit, dus ik heb hem besteld zonder eerst in de winkel te kijken. Eenmaal thuisbezorgd en in elkaar gezet (met de nodige moeite) bleek hij minder stevig dan ik hoopte. De planken zijn aan de dunne kant en de lades zitten net iets scheef. Het zal vast een paar jaar goed gaan als we hem op dezelfde plek laten staan. Uiteindelijk is het een aardige kast voor dit geld. Mijn dochter is er erg blij mee.”

 


Voel je het verschil?

Vraag dus om ervaringen en details. Dan heb je een referentie te pakken die van meerwaarde is voor je bedrijf. Eentje die twijfelde websitebezoekers over de streep kan trekken contact. Zodat ze wél contact opnemen of je product bestellen.

Over Maud Ebbekink:
Ik ben gespecialiseerd in het toepassen van marketingpsychologie in copywriting. Dankzij mijn jarenlange ervaring en onderzoek heb ik een goed beeld hoe je lezers prikkelt en activeert om tot conversie te komen. Online persuasion technieken zijn hierin cruciaal om meer grip te krijgen op de overtuigingskracht van een tekst. Vanuit mijn bedrijf ConsumPsy geef ik meerdere online trainingen, waaronder Schrijven voor meer conversie (vanaf 2015), Master online overtuigen (vanaf 2012) en ben ik oprichter van de Online Persuasion Database (vanaf 2018). Al honderden onlinemarketeers en ondernemers uit Nederland en België hebben aan mijn trainingen deelgenomen. Van zzp’ers tot multinationals.

Meer informatie? Kijk op de website van ConsumPsy


Reacties

Er zijn nog geen reacties.
 Meld je aan met LinkedIn om te reageren